El Govern explicarà aquest dimecres la gestió de la crisi del coronavirus al Parlament, a través de diverses compareixences per videoconferència. Hi participaran el president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, i els consellers d'Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés, responsables de totes les àrees afectades per aquesta crisi.

Tots ells intervindran per via telemàtica aquest dimecres a les 10:30 en una sessió amb format extraordinari. Serà presidida per Roger Torrent i comptarà amb la presència i intervenció, també a distància, dels presidents dels grups parlamentaris. Primer hi haurà una intervenció del president Quim Torra, sense límit de temps, i després podran intervenir els presidents o portaveus dels grups i subgrups parlamentaris per un temps màxim de 10 minuts. A continuació Torra podrà fer una rèplica i compareixeran Aragonès i els dos consellers, també sense limitació de temps. De nou, s'obrirà un nou torn de 5 minuts per a l'oposició.

Els lletrats de la cambra van avalar aquest dimarts que la compareixença, que inicialment havia de ser només del president Torra, no se celebrés com un ple, ja que aquesta opció no està contemplada en el reglament. Divendres passat la Mesa ja havia acordat fer-ho en un format "extraordinari", decisió que no va agradar a JxCat, que va acusar la resta de partits de la Mesa d'"inventar-se una cimera de presidents de grups" per substituir el ple que demanava Torra.

Els lletrats, contra els plens telemàtics

Segons l'informe dels serveis jurídics de la cambra, el reglament no permet els plens telemàtics i avisa que caldria una reforma del reglament per incloure aquesta possibilitat. A més, en el text signat pel lletrat major, Joan Ridao, s'aposta per suspendre el període de sessions i que, en l'actual situació, entri en funcionament la diputació permanent. Tot i això, també ofereixen la possibilitat de fer plens reduïts, d'uns 21 diputats i amb el vot delegat de la resta.

La decisió contrasta amb la situació del Congrés dels Diputats, on aquest dimecres s'ha de votar la pròrroga de l'estat d'alarma. Els diputats que no hi puguin assistir presencialment pel coronavirus podran votar per via telemàtica, tot i que les intervencions hauran de ser presencials. També el Parlament Europeu, que aquesta setmana celebra una sessió extraordinària pel coronavirus, permetrà la votació a distància. 

En la reunió de la Mesa d'aquest dimarts s'ha aprovat amb els vots de JxCat i ERC impulsar una reforma del reglament que permeti els plens temàtics en situacions excepcionals. Per contra, han descartat suspendre el periode de sessions i activar la diputació permanent.