El govern de Pedro Sánchez ha decidit repatriar a Vandellòs (Baix Camp) els residus nuclears provinents d'aquesta central que té emmagatzemats a França, en espera d'aclarir on s'ubica un magatzem general per aquests materials i si realment es construeix. Enmig d'aquests dubtes, des del 2017 el govern espanyol ja ha pagat 125 milions d'euros de penalització a l'empresa francesa Orano Recyclage per no haver repatriat els residus, segons informa El Economista. En concret els residus són combustible de la planta Vandellòs 1, que va deixar d'operar el 1989, i per a reubicar-los el govern espanyol preveu construir de forma temporal un magatzem a l'antiga central on es dipositaran les restes radioactives. Aquest magatzem hauria d'entrar en funcionament el 2027.
Pedro Sánchez no vol el magatzem centralitzat a Conca
Els residus de Vandellòs 1 inicialment havien d'anar a un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que es construïa a Villar de Cañas (Conca), però el flamant govern de Pedro Sánchez ho va paralitzar el juliol del 2018 i la Secretaria d'Estat d'Energia va remetre dues cartes al Consell de Seguretat Nuclear i a la Secretaria d'Estat de Medi Ambient, denegant els permisos de construcció. Aquesta mesura va provocar un canvi sobre el mètode elegit per emmagatzemar residus nuclears, però no està clar quina serà la solució final.
De moment, la solució temporal que proposa el govern espanyol és que cada una de les centrals nuclears que queden a Espanya emmagatzemi els seus propis residus en espera que, en una data per concretar, es construeixi el que els experts denominen un Magatzem Geològic Profund (MGP), una instal·lació de la qual es va començar a parlar a finals dels 80 i que hauria de complementar de forma secundària el MTC, on els residus estarien només durant una primera fase que duraria entre 60 i 100 anys. Ara, des de l'Executiu espanyol, es pretén agilitar la construcció de l'MGP, que no té ni tan sols emplaçament triat però que, en el millor dels casos, no estaria a punt fins al 2073. En contra de l'opinió del govern Sánchez, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Suècia i Suïssa ja tenen o construeixen instal·lacions similars a un MTC, que centralitzen els residus.
Espanya va optar inicialment per reprocessar el combustible gastat de les centrals de Vandellòs I, José Cabrera i Santa María de Garoña, a instal·lacions de França i el Regne Unit. Aquesta pràctica es va interrompre el 1982, excepte per a la primera, perquè el seu combustible era d'un tipus diferent del de les centrals d'aigua lleugera, i es va haver de reprocessar íntegrament, per raons tècniques. Des de l'inici, els diferents governs espanyols han pactat retorns de residus amb la marca francesa, però cap d'ells s'ha complert. Davant d'això Orano Recyclage va pactar una penalització per prolongar l'emmagatzematge dels residus que apuntava que en cas d'incompliment de la data de retorn dels residus fixada el 30 de juny del 2017, s'aplicaria sense caràcter retroactiu un recàrrec diari. D'aquest recàrrec, en surten els 125 milions pagats fins ara pels residus de Vandellòs 1, que poden arribar a 320 milions, abans no s'iniciï la tornada. Una part d'aquests diners, però, retornaran a Espanya quan es faci la devolució.