Aquest dimarts entra en vigor el topall del gas, i al carbó, a l'estat després que la setmana passada Brussel·les aprovés finalment aquesta mesura, coneguda també com a "excepció ibèrica", ja que afecta els països de la península per les seves peculiaritats. Aquesta és una de les grans esperances del govern espanyol per limitar el preu de la llum després que les baixades en els impostos elèctrics no hagin estat suficients per notar una baixada significativa en la factura dels usuaris. Avui, en la primera jornada en vigor, aquesta mesura ja es comença a notar, amb una important rebaixa diària de gairebé un 23% en el mercat elèctric majorista, que passa dels 214 de mitjana d'aquest dimarts a 165 euros, 49 euros menys. Aquestes dades les ha publicades l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (OMIE). 

En aquest programa ens podem fixar també en quines són les hores més econòmiques, però també les més cares i les que cal evitar a l'hora d'engegar els nostres electrodomèstics. En aquest sentit, el tram més car serà entre les 12 de la nit i la una de la matinada, fregant els 200 euros per megawatt hora (MWh), 194 concretament, mentre que el més barat serà entre les tres i les quatre de la tarda, quan se situarà al voltant de 144 euros/MWh.

12 mesos en vigor 

Concretament, el mecanisme que va rebre la llum verda de Brussel·les la setmana passada limita el preu del gas per la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh, durant un període de 12 mesos. Això vol dir que la tardor del 2022 i l'hivern del 2023, quan el preu de l'electricitat sol pujar per un augment de la demanda, també estaran coberts per aquesta mesura. Segons defensava la vicepresidenta executiva de la CE, Margrethe Vestager, la iniciativa alleugerirà la càrrega financera de les famílies i "preservarà la integritat del mercat únic".

La setmana passada, l'executiu comunitari xifrava el cost total de l'excepció ibèrica en un total de 8.400 milions d'euros, dels quals 6.300 milions correspondran a l'estat espanyol i 2.100 milions correspondran a Portugal. És un pla d'ajudes per reduir les despeses dels subministraments de les centrals elèctriques alimentades amb combustibles fòssils i, per tant, rebaixar els costos de producció així com el preu del mercat majorista de l'electricitat en benefici dels consumidors. 

Per la seva part, el govern espanyol limita en els càlculs a un 15,3% la rebaixa al consumidor d'electricitat mitjà acollit a la tarifa regulada PVPC durant els 12 mesos d'aplicació, segons consta a la memòria d'impacte que acompanya el decret llei. Per al consumidor industrial, Moncloa estima una rebaixa d'entre el 18% i el 20%, oscil·lant el primer mes del mecanisme entre el 15% i el 17%, i entre el 13% i el 15% a l'últim.

Un 82% més car

Tot i això, malgrat aquesta important baixada del 23% en només un dia al pool, respecte a fa un any, el preu mitjà de l'electricitat per a aquest dimecres serà un 82% més car que els 90,95 euros/MWh del 15 de juny de 2021. Aquests preus repercuteixen directament en la tarifa regulada, l'anomenat PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de llars a l'Estat i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure. De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha constatat que el 2021, en el marc de l'espiral alcista de l'energia, al voltant d'1,25 milions de persones van passar del PVPC a una tarifa al mercat lliure a preu fix.