El govern espanyol ha anunciat que reobre els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) que es van tancar durant l'estat d'alarma “quan la capacitat de retorn va anar tendint a zero”. Ara, l'executiu afirma que “està en disposició de tornar a reprendre aquesta política de retorn”.

Segons una nota que ha difós l'equip encapçalat per Pedro Sánchez, aquestes capacitats “s'emmarquen en la política migratòria” posada en marxa pel Ministeri de l'Interior, que tenen com a eixos principals “la lluita” contra les màfies que trafiquen amb persones i la “cooperació amb els països d'origen i trànsit”.

Espanya compta amb convenis internacionals de devolució d'immigrants irregulars amb el Marroc, Mauritània i el Senegal, el segon especialment ampli, ja que les autoritats de Nouakchott no només accepten als seus nacionals, sinó a qualsevol immigrant que hagi arribat irregularment a les illes si hi ha constància que va sortir des de les seves costes o va travessar territori maurità durant el seu viatge.

Interior va utilitzar aquest conveni de repatriació amb Mauritània en almenys cinc ocasions en l'últim trimestre de 2019 i els dos primers mesos de 2020 per tornar 136 immigrants en vols a Nouadhibou, però el tancament de fronteres internacionals que va seguir la pandèmia de Covid-19 a tot el món, també a l'Àfrica, va fer que aquesta opció es convertís en inviable durant els últims mesos.

I això, no sense crítiques d'ONG com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat o el Servei Jesuïta a Migrants i també del mateix Defensor del Poble, en particular quan afectaven a nacionals de Mali, país sobre el qual hi ha una recomanació de la Nacions Unides de no aplicar devolucions, donada la seva inestabilitat.