Maria Jesús Montero defensava que no hi havia alternativa al seu decret de romanents. El Congrés el va tombar la setmana passada, però resulta que sí que n'hi havia, de pla B. El govern espanyol suspendrà la regla de despesa, aferrant-se a la situació excepcional, perquè els ajuntaments puguin invertir els seus superàvits. Segons ha confirmat la mateixa ministra d'Hisenda aquest dilluns al matí, se suspendrà per a l'any 2020 i probablement per al 2021. "El govern no deixarà ningú enrere", ha defensat Montero a La Sexta. També aprovaran mesures per als ajuntaments amb risc financer.

Segons informen des del Ministeri d’Hisenda, el govern espanyol impulsarà en les pròximes setmanes un nou decret. Aquesta nova norma suspendrà la regla de despesa per al 2020, prorrogarà l’ús del superàvit per a inversions financerament sostenibles i “concedirà millors condicions financeres per a ajuntaments amb problemes financers”. L’executiu qualifica l’impacte en més de 3.000 milions d’euros.

El decret suspendrà la regla de despesa per al 2020 i també prorrogarà per al 2020 l’ús del superàvit del 2019. També es permetrà concloure el 2021 els projectes d’inversions iniciats el 2019 i que s’estiguin finançant amb superàvit del 2018. És a dir, no s’alliberen tots els romanents, però els consistoris podran gastar els diners del seu superàvit dels exercicis de 2018 i 2019.

Pel que fa als ajuntaments amb risc financer, podran pagar els seus deutes amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social amb recursos del Fons d'Ordenació. També es permetrà a aquests consistoris cancel·lar els seus deutes del Fons per al Finançament de Pagament a Proveïdors a través de préstecs bancaris.

Entrevistada a LaSexta, María Jesús Montero ha explicat que el decret suspendrà la regla de despesa per al 2020, però que treballen perquè “les regles fiscals estiguin suspeses també per a l’any que ve”. Amb aquest gir inesperat, l’objectiu és rescatar el 85% de les mesures del decret tombat, ha argumentat.

Els principals obstacles per a Hisenda eren la llei d'estabilitat pressupostària de Cristóbal Montoro i l'article 135 de la Constitució, reformat pel govern Zapatero en plena crisi del 2008.

Primera derrota parlamentària

Amb la derogació del decret dels romanents, el govern de coalició va patir dijous passat la seva primera derrota parlamentària. Es va quedar absolutament sol: 193 vots en contra i 156 a favor. Tenia una forta contestació del món local. Una contestació transversal, que anava de l’oposició de la dreta fins als socis de la investidura, passant per Unidas Podemos mateix. Totes aquestes formacions van denunciar el que consideraven una "confiscació" de l'Estat, que era qui distribuïa aquests romanents.

Després del debat, quan ni tan sols s’havia votat el decret, Montero va sortir davant la premsa per admetre la derrota, però responsabilitzar-ne tota la resta. En la mateixa compareixença va descartar presentar una alternativa, perquè ara, va dir, corresponia a la resta de grups presentar una proposta diferent per ser debatuda. Durant el cap de setmana, però, ha estat capaç de trobar un pla B.