El govern espanyol llança la tovallola. Després de tancar la porta a les exigències d’ERC i el PDeCAT, els socialistes han perdut l’esperança que els partits independentistes retirin les esmenes a la totalitat que han presentat. Als passadissos del Congrés, fonts de l’executiu de Pedro Sánchez han indicat que en aquest moment no mantenen contactes amb aquests grups perquè hi hagi un canvi de posició abans d'aquest dimecres, quan es votarà la tramitació. No esperen "miracles ni actes de fe".

En aquest sentit, a Moncloa ja es comença a especular amb el possible avançament electoral, com ha passat durant les últimes hores. En aquest sentit, aquestes fonts assenyalen que el 14 d’abril és una data “precipitada”. Altres possibilitats que han emergit són el 28 d’abril o el 26 de maig, quan hi ha eleccions europees, municipals i autonòmiques.

Segons aquestes fonts, a partir d'aquest dimecres, quan siguin tombats els comptes, el president Pedro Sánchez obrirà una "reflexió" sobre si convocar comicis anticipats o no.

En la defensa dels pressupostos aquest dimarts al migdia, la ministra d’Hisenda ho ha reiterat: el govern espanyol no acceptarà parlar d'un referèndum d’autodeterminació per Catalunya. Durant la seva intervenció aquest dimarts en el debat de la tramitació dels pressupostos al Congrés, María Jesús Montero ha advertit ERC i el PDeCAT que no hi haurà cap concessió en aquest sentit: “Aquest govern no cedirà a cap xantatge per part de ningú”.

“No acceptarem que el dret a l’autodeterminació estigui en cap ordre del dia”, ha assegurat Montero en referència a la voluntat de l’independentisme de parlar-ne en la taula de partits polítics. En aquest sentit, ha situat el “perímetre” del diàleg: “res fora de l’ordenament legal, res que atempti la divisió de poders, res que menyscabi la convivència”.