Tot i la rellevància que ha tingut el procés independentista català en els últims dos anys tant en l'àmbit de l'Estat espanyol com en l'esfera internacional, l'Institut Cervantes només ha celebrat una activitat relacionada amb aquest tema. Aquest és el nul interès d'aquesta institució que el mateix govern espanyol ha reconegut aquest divendres en una resposta al diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu.

El dirigent abertzale havia preguntat a l'Executiu espanyol encapçalat per Pedro Sánchez quantes activitats havia fet l'Institut Cervantes relacionades amb Catalunya, qui havien sigut els ponents i quin havia sigut el seu cost. Davant la gairebé nul·la activitat de la institució, la Moncloa s'ha excusat d'aquesta forma: "En les seves activitats, l'Institut Cervantes atén fonamentalment al patrimoni lingüístic i cultural que és comú als països i pobles de la comunitat hispanoparlant".

No obstant això, el mateix Executiu ha reconegut en la seva resposta que l'Institut Cervantes va ser creat també per "contribuir a la difusió de les cultures hispàniques a l'exterior".

Pel que fa a la identitat dels ponents, el govern espanyol ha assegurat que "ni la xerrada, ni els ponents, ni la moderadora que van participar en l'acte no tenen cap adscripció ideològica, tenint només la intenció d'analitzar l'evolució de la Comunitat Autònoma de Catalunya".

Ara bé, un dels tres ponents és el Dr. Wilhelm Hofmeister, Director de la Fundación Konrad Adenauer, qui es va mostrar públicament contrari respecte la llibertat del president Carles Puigdemont decretada pel Tribunal alemany d'Schleswig-Holstein. "Quan els historiadors descriguin en el futur el declivi de la Unió Europea trobaran el seu origen en el comportament a Alemanya davant el separatisme català", va dir.

Però per si no fos cas, el mateix govern espanyol s'ha apressat a aclarir que "ells mateixos van explicar que un investigador estudia -a diferència del públic o dels partits- totes les parts i components d'un problema i no necessita tenir-ne davant en el debat un a favor o en contra de res perquè la seva feina sigui acadèmicament equànime".

Per últim, Moncloa ha detallat que l'hotel dels tres ponents va tenir un cost per l'Institut Cervantes de 282 euros; el desplaçament, 250 euros; i els honoraris de moderadora, 200 euros.