El principal embolic de La Moncloa amb la inhabilitació de Quim Torra és un aspecte que hauria de ser secundari: la publicació del cessament al Butlletí Oficial de l'Estat. Des del govern espanyol asseguren que els seus serveis jurídics estan estudiant si realment és "necessari legalment" fer aquest pas o se'l poden estalviar, davant la perplexitat del Parlament i la Generalitat. Per la resta, l'executiu de Pedro Sánchez sembla haver passat pàgina del mandat de Torra. Avui, la portaveu María Jesús Montero ha tornat a allargar la mà a ERC per negociar els pressupostos i al conjunt de l'independentisme per tornar a reunir la taula de diàleg, fins i tot estant en funcions.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la dirigent socialista ha especificat que estan analitzant "si legalment és necessari que es produeixi aquesta publicació" perquè es faci efectiu el cessament del president de la Generalitat. És per això que l'Advocacia de l'Estat ho està "estudiant legalment" per esclarir si és "imprescindible o legalment necessari" procedir a aquest pas per fer efectiva la inhabilitació. Fonts de l'Executiu precisen que es tracta d'una consulta per si el fet d'haver estat comunicat per una interlocutòria del TSJC té alguna afectació.

Sobre la resta, el discurs del govern espanyol ha estat el que era previsible. En primer lloc, María Jesús Montero ha expressat “respecte” per les resolucions judicials. En segon lloc, ha reclamat eleccions a Catalunya “com abans millor” perquè per davant hi ha “reptes extraordinàriament importants”, començant per la lluita contra la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials. No s’ha mogut ni un mil·límetre sobre els altres assumptes rellevants: taula de diàleg i pressupostos.

Sobre la taula, la portaveu del govern espanyol ha expressat novament la seva “absoluta disponibilitat” per reunir-la per segon cop, aquest cop a Barcelona i sense els presidents (com estava establert). Per l’Executiu, no cal esperar a la conformació d’un nou govern. A més a més, ha subratllat que “no es tracta de personalismes”, sinó d’un diàleg entre governs. “Estarem en condicions de poder asseure’ns en el moment que el Govern així ho plantegi”, ha conclòs al respecte.

Sobre una possible afectació a la negociació dels pressupostos de l’Estat, la ministra d’Hisenda no ha volgut veure-ho així. S’ha quedat amb el posicionament expressat per ERC “fins a la data”, que és “la voluntat d’acordar” els nous comptes públics. Ha subratllat que parlarà amb tots els grups, “molt especialment amb els qui van fer possible la investidura”. També ha mantingut el seu calendari per a la tramitació. Ha avançat que en poques setmanes el Consell de Ministres aprovarà el sostre de despesa i que “molt aviat” convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera.

Montero defensa la "neutralitat" del Rei

Després de l'embolic organitzat per l'absència del Rei a Barcelona, la portaveu espanyola ha volgut distanciar-se del sector d'Unidas Podemos dins l'Executiu. Ha circumscrit les crítiques d'Alberto Garzón, Manuel Castells i Pablo Iglesias en l'àmbit dels partits. "L'important és que el govern ha expressat la posició i defensa les institucions de l'Estat, com la Corona, el Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble", ha assegurat. Montero també ha defensat que Felip VI "en cap moment va vulnerar la neutralitat constitucional" que li exigeix la llei quan va fer una "trucada de cortesia" a Carlos Lesmes, president del CGPJ.

Intervenció de Madrid?

En el pla sanitari, el govern espanyol continua resistint-se a intervenir la Comunitat de Madrid malgrat la manca d'acord per a l'enduriment de les mesures a la capital espanyola. Montero ha confiat que s'acabin adoptat aquestes decisions, si pot ser en la reunió que tindran aquesta tarda els dos governs. "Anem pas a pas", ha insistit preguntada i repreguntada per una possible intervenció. "Un govern no en pot substituir un altre", ha conclòs.