El govern espanyol continua sense qüestionar les decisions dels tribunals espanyols respecte als presos polítics catalans. Després que el Tribunal Suprem hagi tombat els permisos del 100.2 de Carme Forcadell, el ministre de Justícia ha expressat el seu “respecte absolut” a les decisions judicials. Juan Carlos Campos ha subratllat el “paper constitucional” que exerceix la sala segona i que dona “seguretat jurídica” a les decisions en matèria penitenciària. El tribunal que presideix Manuel Marchena també ha obert la porta a revisar els permisos i la classificació de tots els presos polítics més enllà de l’expresidenta del Parlament.

En declaracions als mitjans aquest dijous, Juan Carlos Campo ha reiterat el missatge habitual: “Com a ministre de justícia només puc dir que respecte absolut a les decisions judicials. No valoració i acatament”. En aquest sentit, el dirigent socialista ha remarcat que el Suprem “compleix el seu paper constitucional marcant doctrina”, que explica les motivacions i que dona pautes a seguir. “Això dona seguretat jurídica i això en un estat de dret és més que necessari”, ha conclòs el màxim responsable de Justícia.

El Suprem obre la veda

El permís penitenciari perquè Carme Forcadell sortís a treballar no està justificat. Almenys així ho creu el Tribunal Suprem, que ha establert que la competència per resoldre els recursos d'apel·lació de l'article 100.2 del reglament penitenciari és del tribunal sentenciador, és a dir, seva. I amb aquesta competència ha revocat l'aplicació de l'article 100.2 a l'expresidenta del Parlament "per falta de justificació i desconnexió amb la reinserció". És el permís del qual disposaven els presos polítics quan encara no havien obtingut el tercer grau penitenciari. D'aquesta manera, també estudiarà el de la resta de presos. Els jutges avisen que no pot ser un tercer grau encobert.