El govern espanyol ha decidit incomplir la resolució de l'ONU sobre els drets dels presos polítics, que va sentenciar que Espanya havia violat els drets polítics d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. La cosa és que l'executiu estatal ha respost al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides que és innecessari adoptar cap mesura addicional més enllà de la publicació de l'esmentat dictamen al lloc web del Ministeri de Justícia, segons ha avançat l'Ara aquest dilluns i han confirmat fonts de La Moncloa a l'ACN.

En la resolució, l'ONU reclamava "adoptar totes les mesures que siguin necessàries per evitar que es cometin violacions semblants en el futur". D'aquesta manera, el Comitè de Drets Humans va donar 180 dies al govern espanyol per respondre —un termini que s'acaba de complir—. És per això que divendres passat l'Advocacia de l'Estat es va limitar a contestar que entén que la difusió del dictamen ja és reparació suficient i implica donar ple compliment a la reclamació de Nacions Unides. En altres paraules: que l'executiu estatal considera que no cal prendre cap altra mesura perquè el dictamen ja assenyalava que la resolució de l'ONU constituïa una "reparació suficient per a la violació dictaminada". D'aquesta manera, La Moncloa ha donat per tancada la qüestió amb la publicació del document.

Les decisions de l'ONU

Gairebé quatre anys després, el Comitè de Drets Humans de l'ONU va publicar a l'agost de l'estiu passat la decisió sobre la demanda plantejada el desembre del 2018 per Junqueras, Romeva, Rull i Turull contra l'estat espanyol. Quina va ser aquesta decisió? Doncs que l'Estat va vulnerar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics del 1966 en suspendre'ls del seu càrrec com a diputats del Parlament. ERC i Junts van destacar que la resolució representava "una nova constatació que la repressió política de l'independentisme català per part de l'estat espanyol ha vulnerat greument els drets humans, en aquest cas, drets polítics essencials en una democràcia".

Mig any després, el govern espanyol no ha pres cap mesura per evitar que es tornin a vulnerar els drets polítics dels independentistes. Però no és pas la primera vegada que l'executiu estatal incompleix el que diu l'ONU. El Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària va declarar que la presó preventiva dels presos polítics va ser arbitrària... i un any després, es va establir que Espanya no va complir les decisions, ni els va alliberar, ni els va reparar per la vulneració de drets. Ara, la història sembla que es repeteix.