L'exhumació de Francisco Franco "continua el seu curs". D'aquesta manera ha reaccionat la Moncloa a la decisió d'un jutjat este martes de paralitzar el procés de trasllat de les seves restes del Valle de los Caídos al lloc on esculli la família. Fonts del govern espanyol denuncien l'"obstruccionisme" de l'entorn del dictador a través de la presentació de múltiples demandes, que retarden el procediment.

Aquest dimarts, el magistrat José Yusty Bastarreche del jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid ha estimat el recurs interposat per un particular i n'ha acordat la suspensió cautelar. Aquest fet encara afegeix més dificultats a la intenció de l'executiu de realitzar el trasllat del dictador abans del 28 d'abril, és a dir, abans de les pròximes eleccions espanyoles.

Després de tenir coneixement de la interlocutòria, el govern Sánchez sosté que “l’expedient d’exhumació i posterior reinhumació de Francisco Franco, impulsat pel Consell de Ministres, continua la seva tramitació amb absoluta normalitat, complint la llei i observant els terminis i resta de garanties procedimentals”. En aquest sentit, recorden que “els jutjats contenciosos-administratius no són competents” per a resoldre acords del Consell de Ministres, sinó que només ho és el Tribunal Suprem.

Davant d’aquest nou revés, des del govern espanyol critiquen que “estem en presència d’un nou exemple de l’obstruccionisme que l’entorn del dictador Francisco Franco està practicant amb la decisió d’un parlament i un govern democràtic”. En aquest sentit, a Moncloa tenen constància de fins a 12 demandes judicials —“totes amb idèntica fonamentació, però presentades per persones diferents”— per a reclamar la suspensió.

D’aquestes, indiquen fonts de l’executiu, en set ja s’han rebutjat mesures cautelars urgents. “Aquesta ha estat l’única en la qual el jutjat ha admès unes mesures cautelars urgents en les quals ni tan sols s’ha escoltat l’altra part”. La Moncloa veu molt clara l’estratègia de la família Franco: “obligar que siguin molts els jutjats que hagin de conèixer sobre aquest assumpte, augmentant les probabilitats que en algun, com ha ocorregut, es doni la raó a la part demandant”.

Enfront aquesta ofensiva judicial, l’Advocacia de l’Estat treballa “des de fa dies” per acumular tots els procediments en un de sol “per a garantir que existeixi un única pronunciament”. L’executiu de Sánchez admet que aquests procediments “podria retardar la fase final de l’execució material” de l’exhumació del dictador, “fase en la qual encara no ens trobem i que precisa encara d’altres tràmits administratius”.