48 hores després que esclatés la polèmica per la contractació de persones amb nanisme a la festa d’aniversari de Lamine Yamal, el calendari ha volgut que el Consell de Ministres hagi aprovat en segona volta el projecte de llei de reforma de la Llei de Discapacitat. Fa un mes i mig, el ministre Pablo Bustinduy va anunciar la seva voluntat de donar-li llum verda abans de l’estiu i avui s’ha consumat. La iniciativa (que es va aprovar en primera volta el febrer) es remet ara al Congrés dels Diputats per començar la seva tramitació parlamentària, en la qual necessitarà aconseguir els vots necessaris per ser aprovada. Una de les principals novetats que introduirà la norma és la tipificació com a infracció molt greu de qualsevol espectacle que exposi persones amb nanisme a la burla amb multes d’entre 600.000 euros i un milió d’euros. Avui en dia, la llei prohibeix “espectacles o activitats recreatives en els quals s’utilitzi persones amb discapacitat per suscitar la burla, la mofa o la irrisió del públic”, però no contempla multes per als que els promouen. I això ara s’esmena.

📝 Denuncien la contractació de persones amb nanisme a la festa de 18 anys de Lamine Yamal

📝 El govern espanyol denunciarà davant de la Fiscalia la contractació de persones amb nanisme a la festa de Lamine Yamal

 

La nova llei, segons ha pogut saber ElNacional.cat, introdueix com a infracció molt greu “l’exposició pública d’una persona en consideració a la seva discapacitat” en “espectacles, fires, locals oberts al públic, entorns digitals o qualsevol altre mitjà” per “suscitar la burla, la mofa o la irrisió del públic” de manera “contrària al respecte a causa de la dignitat humana”. S’emmarca dins de la reforma de les lleis de discapacitat i dependència amb base a l’article 49 de la Constitució, que es va modificar fa un any i mig per eliminar el terme “disminuïts”.

El maig del 2023, amb la transposició de directives de la Unió Europea en matèria d’accessibilitat de determinats productes i serveis, es va modificar la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat per introduir una disposició addicional relativa a la “no-discriminació de persones amb discapacitat en espectacles públics i activitats recreatives”. Concretament, es va estipular explícitament que “queden prohibits els espectacles o activitats recreatives” en els quals “s’utilitzi persones amb discapacitat o aquesta circumstància per suscitar la burla, la mofa o la irrisió del públic de manera contrària al respecte a la dignitat humana”.

L’Associació de Persones amb Acondroplàsia va denunciar la festa de Lamine Yamal: “La nostra dignitat no pot ser un entreteniment”

Va ser el diumenge quan l’Associació de Persones amb Acondroplàsia i Altres Displàsies Esquelètiques amb Nanisme (ADEE) va denunciar públicament la contractació de persones amb nanisme com a entreteniment durant la festa de Lamine Yamal: va lamentar que aquests fets “vulneren els valors ètics fonamentals d’una societat que es vol igualitària i respectuosa” i va anunciar que emprendria les “accions legals i socials oportunes” per “salvaguardar la dignitat de les persones amb discapacitat”.

“És absolutament inadmissible que a ple segle XXI es continuï recorrent a persones amb nanisme com simple reclam o diversió en festes privades”, va sostenir la presidenta de l’associació, Carolina Puente. “Quan una persona amb influència social recorre a aquest tipus d’actes, el mal és encara més gran perquè es transmet el missatge que la discriminació és acceptable o anecdòtica”, va afegir. “La nostra dignitat i els nostres drets no poden ser un entreteniment per a ningú”, va postil·lar.

El govern espanyol denuncia els fets davant de la Fiscalia

Per la seva banda, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 va sol·licitar ahir a la Fiscalia, a l’Oficina de Delictes d’Odi del Ministeri de l’Interior i al Defensor del Poble que obrin una investigació per aclarir els fets i “saber què ha passat”, segons va anunciar el director general de Discapacitat, Jesús Martín Blanco, en declaracions a Europa Press. Així mateix, va ser molt crític amb el fet que fos Lamine Yamal qui contractés aquestes persones: “No som bufons de ningú. Ens preocupa que una persona coneguda que pot actuar com a prescriptor de joves faci un ús tan nociu d’aquestes persones per a una festa privada”, va sostenir. “Són influencers naturals de tota la joventut. I tota la feina que s’està fent per implementar una cultura del respecte a la diferència se’n pot anar pels aires per un fet com aquest”, va reblar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!