“Es tracta d’una pràctica habitual en l’àmbit de les relacions diplomàtiques i consulars”. Així ha contestat el Govern espanyol quan ha estat preguntat sobre la destitució del cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, Albert Ginjaume, el febrer passat. La qüestió l’ha formulat el senador de Bildu Jon Iñárritu, que demanava les raons per les quals s’havia sol·licitat al país nòrdic el seu cessament.

En la resposta per escrit, el Govern espanyol argumenta que “va posar diverses vegades en coneixement de la República de Finlàndia el comportament reiteradament inadequat i incompatible” de Ginjaume, que creuen que “pot afectar el bon desenvolupament de la relació bilateral”. És en aquest punt que ho defensa com una “pràctica habitual”.

En alguns casos són els mateixos països qui ho fan, i en altres casos, sosté l’executiu de Rajoy, “Espanya ha hagut de posar en coneixement de certs Estats el comportament inadequat de certs cònsols honoraris”. Assegura que és el mateix cas que els cònsols de Letònia, Bulgària i Filipines, que “havien mostrat reiteradament un comportament no compatible amb el desenvolupament de les seves funcions consulars”.

El Govern espanyol no dona cap més detall sobre la destitució de Ginjaume. Va ser cessat després de nou anys en el càrrec després d’haver convidat l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, per a explicar la tasca de la Diputació de Barcelona al cos consolar de Barcelona.

En una entrevista a El Nacional, posterior al seu cessament, Albert Ginjaume va desmentir les acusacions de fer proselitisme independentista i va denunciar que “l’Estat espanyol vol que l’única opinió vàlida sigui la seva”. I va posar un exemple, d’un altre personatge a qui havien convidat a dinar: “En el seu parlament, el president de Freixenet va tocar aspectes polítics, i no va passar res”.