El govern espanyol ha intentat refer el desgavell que es va produir per la topada que va provocar el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, amb els indis americans, quan va deixar anar que a Amèrica "només se'n van matar 4".

Responent a una pregunta del senador de Bildu Jon Inarritu, el govern espanyol ha admès que Borrell es va expressar "de forma excessivament col·loquial".

Segons el govern del PSOE, el ministre ja ha expressat "tot el seu respecte i solidaritat amb la comunitat nativa nord-americana".

Després l'executiu intenta aclarir el que en realitat hauria d'haver dit Borrell: "El ministre es va referir a la quasi aniquilació de natius americans en els Estats Units d'Amèrica pels colons. Ho va fer mentre explicava que construir una unió federal als Estats Units va ser més senzill que a Europa, perquè a més de compartir idioma les colònies originals no s'havien enfrontat en guerres sagnants entre elles durant segles, com va succeir al Vell Món. Al contrari, es van unir per acabar amb els habitants primigenis d'Amèrica del Nord. Això es va fer de fet a gran escala i no s'ha de menysvalorar", ha apuntat.

Les paraules de Borrell dient que s'hi van "matar 4 indis" van indignar en el seu dia els col·lectius indígenes nord-americans, que el van acusar de racista.