PSOE i Unidas Podemos han acordat introduir una reforma en el Codi Penal per castigar amb una pena de fins a sis anys de presó a aquells empresaris que incompleixin de forma reiterada la legislació laboral. Els partits que conformen el govern espanyol han aprofitat el procés de reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició i introduir el de desordres públics agreujats i han registrat una esmena per modificar l'article 311 i així "blindar els drets laborals".

Ho ha avançat el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, que ha afirmat que amb aquesta reforma s'evitarà que "els empresaris que de forma sistemàtica incompleixen la legislació laboral i vulneren els drets dels treballadors, no caiguin de potes com els gats". Asens ha assegurat que, actualment, a molts empresaris "els surt més a compte pagar la multa" per incomplir la legislació laboral, que no pas seguir la llei, i que pretenen d'ara endavant, "això no sigui així". 

D'altra banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reivindicat aquest pacte a través del seu compte de Twitter, des d'on ha assegurat que "la defensa dels drets laborals en casos flagrants d'injustícia estarà garantida pel Codi Penal". Díaz ja havia avançat que treballava amb Justícia i amb la Fiscalia per reformar delictes en l'àmbit laboral per poder depurar responsabilitats penals als tribunals. 

Tuit Yolanda Diaz modificacio codi penal drets laborals

Tuit de Yolanda Díaz on reivindica la modificació del Codi Penal per "defensar els drets laborals"

Reformar l'article 311 del Codi Penal per "blindar els drets laborals"

En l'actualitat, l'article 311 del Codi Penal estipula una pena de presó de sis mesos a sis anys i una multa de sis a dotze mesos per a dos supòsits. En primer lloc, per a aquells que, "mitjançant l'engany o abús de situació de necessitat, imposin als treballadors al seu servei condicions laborals o de la Seguretat Social que perjudiquin, suprimeixin, o restringeixin els drets que tinguin reconeguts per disposicions legals, convenis col·lectius o contracte individual". En segon lloc, per a aquells que donin ocupació a diversos treballadors "sense comunicar la seva alta en el règim de la Seguretat Social". 

L'esmena presentada per PSOE i Unidas Podemos busca modificar el primer apartat d'aquest article per tal d'incloure també a aquells empresaris que "imposin condicions il·legals als seus treballadors mitjançant la contractació sota fórmules alienes al contracte de feina, o les mantinguin en contra del requisit o sanció administrativa". Amb aquesta modificació s'introduiria un delicte per perseguir, de forma específica, aquells que vulneren els drets laborals dels treballadors de forma repetida. 

En aquest sentit, el nou article afectarà empreses com la companyia de repartiment a domicili, Glovo, que malgrat l'entrada en vigor de la 'Llei Rider', ja fa més d'un any, continua incomplint-la, ja que manté als seus treballadors com a falsos autònoms. En aquest cas, l'empresa incorria en delictes administratius i ara es busca elevar a l'àmbit penal aquesta mena d'infraccions.