El govern espanyol ha imposat les explicacions en castellà a les mascaretes i s'ha oblidat del català, segons ha denunciat la Plataforma per la Llengua. L'executiu de Pedro Sánchez ha evitat comunicar a la Comissió Europea que la llei catalana de consum exigeix l'ús del català en l'etiquetatge comercial.

Segons la Plataforma, al mes de febrer el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar una ordre ministerial del govern de Pedro Sánchez que, en la lluita contra la pandèmia de Covid-19, regulava un seguit de requisits informatius i de comercialització de les mascaretes higièniques. En aquesta ordre s'establia que les especificacions obligatòries en l'etiquetatge han d'estar redactades "en castellà". A més, l'ordre imposa un text estereotipat d'advertència que únicament s'ofereix en llengua castellana.

L'entitat considera totalment "discriminatòria" aquesta pràctica, que deixa per a un blindatge posterior el requisit per a la llengua catalana, quan els requisits arriben via UE. "Moltes empreses adeqüen les seves pràctiques comercials a la informació que reben de la Comissió Europea pel que fa a les especificitats jurídiques dels diferents estats. L'estat espanyol ha evitat de manera sistemàtica de comunicar a la Comissió Europea que l'any 2010 el Parlament de Catalunya va aprovar una llei del Codi de Consum, que exigeix l'ús del català en l'etiquetatge comercial", explica.

"Això fa que moltes d'aquestes empreses no compleixin els seus deures legals d'etiquetar en català els productes comercialitzats a Catalunya. El govern espanyol no ha canviat d'actitud ni tan sols arran de dues sentències del Tribunal Constitucional espanyol que validen els requisits lingüístics del Codi de Consum català", afegeix.

Segons la Plataforma, el règim jurídic espanyol crea una jerarquia lingüística favorable al castellà i les institucions constantment aproven normes que imposen aquesta llengua en tota mena d'àmbits de la vida pública i del consum. Al marge de l'ordre ministerial que imposa el castellà a les mascaretes, el Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat trenta-tres normes més entre el primer de gener i el darrer dia de març a favor d'aquest mateix idioma. Les disposicions d'aquesta mena provinents de les institucions internes espanyoles són tretze, les europees divuit i les de caràcter internacional tres.

"En tots els casos, la responsabilitat última de la situació de discriminació és de l'Estat espanyol, atès que totes les normes externes que privilegien el castellà ho fan perquè aquest idioma és l'oficial de l'Estat i, en el cas europeu, perquè és l'únic que aquest va demanar que fos oficial de les institucions comunitàries", apunta.