El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va prometre tan sols arribar al govern espanyol una àmplia reforma del Codi Penal. Entre aquestes modificacions contemplava la dels delictes de rebel·lió i sedició, tan qüestionats per la justícia europea en la causa del procés. Hagués comportat la rebaixa automàtica de les penes dels presos polítics catalans en ser revisades les seves sentències. El passat gener, la vicepresidenta Carmen Calvo fins i tot va situar un horitzó temporal: abans de l’estiu. Però cinc mesos i una pandèmia després, aquella reforma ha quedat aparcada en un calaix.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Juan Carlos Campo ha admès que, ara per ara, ni tenen una data fixada ni és la seva primera prioritat. Si bé ha defensat que es tracta d’unes tipus penals que “no es toquen des de fa 200 anys” i que necessita una actualització, no ha volgut comprometre’s a res. “No hi ha hagut cap compromís per part del govern, ni cap calendari de la reforma del Codi Penal sobre la rebel·lió i la sedició”, ha insistit el dirigent socialista.

Fonts del Ministeri reconeixen que ni tan sols contemplen que aquesta reforma vagi a les Corts espanyoles en el que queda any. En aquests moments, sostenen, la seva prioritat és fer front a la reconstrucció econòmica i social. El ministre de Justícia ha insistit que volen reformar el Codi Penal amb el màxim consens possible, i després d’un debat polític calmat.

Abans de la crisi sanitària oberta pel coronavirus, Carmen Calvo va defensar la "necessitat" de reformar aquests tipus penals perquè estiguin "a l'altura" de la legislació europea. "Són anteriors a la Constitució i s'acompassen malament amb esdeveniments mai volguts", va assegurar la vicepresidenta primera del govern espanyol. "Cal acompassar comportaments democràtics a aquests tipus penals que alguna sentència europea ens va advertir que sonaven estranys", va afegir.

Sánchez Torra efe

Foto: Els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra a La Moncloa, durant la primera i única reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat (EFE)

La taula de diàleg, congelada

El que també està congelat, ara per ara, és la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Des del govern espanyol insisteixen en la seva voluntat de reunir-la durant el mes de juliol, si així ho vol el Govern. No obstant això, fonts de La Moncloa assenyalen l’actitud “erràtica” del president Quim Torra. “De vegades sembla que vol i de vegades no”, lamenten des de l’executiu central. De moment, no s’ha produït “cap avenç” en els contactes entre governs. Com a mínim haurà d’esperar que passin les eleccions basques i gallegues d’aquest diumenge.