El Govern mantindrà la seva oferta de diàleg a l'Estat fins dijous, quan acaba el termini inclòs en el requeriment previ a l'activació de l'article 155 de la Constitució. A partir de la resposta del gabinet de Mariano Rajoy, l'executiu català mourà peça en el benentès que s'apostarà per la "màxima eficàcia" en el compromís amb els ciutadans expressat en el referèndum. Aquesta és la resposta del Consell Executiu a la detenció dels màxims responsables de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El conseller de Presidència, Jordi Turull, no ha aclarit si això vol dir que dijous s'aixecarà la suspensió de la declaració d'independència en cas que s'activi el 155, però ha deixat clar que l'objectiu serà "poder culminar el procés". 

El president, Carles Puigdemont, havia enviat aquest dilluns una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, en resposta al requeriment de l'Estat, en què oferia un període de dos mesos de diàleg per buscar una sortida a la situació de tensió. No obstant, després de la detenció dels responsables de les dues entitats, el Govern ha situat dijous com a nou termini per conèixer la voluntat de l'Estat d'acceptar l'oferta. "Si l'Estat no només no vol dialogar sinó que actua en direcció contrària, caldrà prendre decisions", ha puntualitzat Turull.

El dijous, a les deu del matí, acaba el termini fixat pel gabinet de Rajoy perquè el president revoqui la declaració d'independència feta al Parlament. La intenció del Govern és respondre a aquest segon requeriment en els mateixos termes en què ho va fer dilluns, quan no va respondre amb un sí o un no a la pregunta de si s'havia fet una declaració en aquest sentit.

No hi haurà rendició

El conseller de Presidència ha advertit que si l'executiu espanyol situa el debat en els termes de rendició o tirar endavant amb els resultats del referèndum, haurà de tenir en compte que "òbviament, la rendició no forma part dels escenaris d'aquest govern, perquè el compromís amb l'1 d'octubre es absolut i total". 

"Dijous no serem nosaltres que dinamitem el diàleg sinó que seran ells, en funció de com responguin. Si torna a ser amb menyspreu i amenaça, són ells els que hauran dinamitat el diàleg. En funció de la resposta de l'Estat s'aniran prenent decisions", ha advertit.

De moment, Turull ha denunciat que amb les detencions dels dos responsables de les entitats sobiranistes s'està assistint a un nou episodi de "vergonya democràtica" per part de l'Estat espanyol en què un tribunal incompetent ha empresonat per un delicte inexistent. "Ens trobem davant una situació de presos polítics en ple segle XXI", ha conclòs.

El portaveu del Govern ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu acompanyat del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, amb la voluntat de posar l'accent en el compromís d'explicar la proposta de diàleg al món. Romeva ha advertit que la situació que es viu a Catalunya no és un problema intern de l'Estat espanyol sinó que afecta al conjunt de la UE pel que fa els valors i principis democràtics.

Anul·lació de la llei del Referèndum

A la mateixa hora en què s'oferia la roda de premsa, s'ha sabut que el Tribunal Constitucional anul·lava la llei del Referèndum. "Què ràpid!", ha ironitzat el conseller: "no em deixa colpit".

En ser interrogat si la llei es manté en vigor, el conseller ha assegurat: "Nosaltres sempre hem dit que acatàvem les lleis que aprovi el Parlament de Catalunya, la legitimitat de les lleis del Parlament de Catalunya". "Aquí hi ha un executiu que abusa en complicitat amb un tribunal, el Tribunal Constitucional, per bloquejar el legislatiu. Cada divendres ho fa", ha denunciat.

Assegurança d'Adeslas

D'altra banda, Turull ha reconegut que la decisió d'Adeslas de rescindir el contracte amb el Parlament, que dona cobertura als diputats, afecta també al Govern.

"Els serveis jurídics ho estan estudiant, és un tema molt jurídic, tot el tema d’assegurances té la lletra gran, petita, la més petita", s'ha limitat a explicar. 

El Govern participarà aquest vespre en la mobilització de protesta contra la detenció dels presidents d'Òmnium i l'Assemblea, tot i que el president no hi acudirà com fa habitualment en aquesta mena de convocatòries per preservar el seu paper institucional.