El secretari de Difusió de la Generalitat, Jofre Llombart, se suma a les crítiques i a la preocupació per l’avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual que està tramitant el Congrés. Fa una setmana ja es va queixar el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que va insistir que l’avantprojecte "no fomenta" la diversitat cultural i lingüística de l'Estat. L'ens va reclamar que el control i supervisió de les plataformes de vídeo a demanda sigui compartida amb els reguladors independents de l'Estat i també que la taxa de l'1,5% que se'ls vol imposar per contribuir a finançar RTVE es faci extensiva al conjunt de corporacions públiques de radiotelevisió, com la CCMA a Catalunya.

Ara és el Govern qui està en alerta per aquest avantprojecte i Llombart ha fet un fil a Twitter per explicar la situació: "El que està a punt de passar pot ser molt lesiu per als interessos de Catalunya. S'està tramitant una llei de l'Audiovisual que pot ser demolidora per al país". Llombart assegura que aquesta llei "es carrega bona part de les competències que té ara el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Ara, per exemple, si una cadena de televisió emet continguts inapropiats en horari infantil, el CAC pot intervenir; amb la nova llei, no".

Llombart matisa que les competències que es retiren al CAC s'atorgaran a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), un òrgan que té la seu a Madrid.

TUIT Jofre Llompart 1

TUIT Jofre Llompart 2

TUIT Jofre Llompart 3

El Secretari de Difusió de la Generalitat ho té clar, es tracta d'una estratègia per "anar marginant el CAC" i "anar espanyolitzant el mapa comunicatiu català". 

TUIT Jofre Llompart 4

D'altra banda, Llombart fa referència a un altre fet relacionat amb la nova llei i la poca quantitat de diners que demana Espanya a les grans plataformes (com Netflix o HBO) per finançar obra europea. El president del CAC, Roger Loppacher, ja va instar el govern espanyol a transposar de manera urgent la directiva de serveis de comunicació audiovisual, aprovada per la Unió Europea el novembre del 2018 i que servirà per regular els serveis televisius sota demanda, com Netflix, i les plataformes d’intercanvi de vídeos, com YouTube. Pel que fa a la producció audiovisual, Loppacher va demanar incrementar fins al 10% la contribució financera de les plataformes de vídeo sota demanda a la producció europea, en la línia dels països del nostre entorn.

Segons Llombart, tot plegat es tracta d'un "dumping encobert" on Espanya cobra a Netflix pocs impostos "però a canvi posa la seva seu a Madrid". Ara bé, el veritable problema, segons Llombart, és que d'aquest 5% que Netflix destinarà a la producció espanyola "no es preveu destinar ni un cèntim al català, al basc o al gallec".

TUIT Jofre Llompart 5

TUIT Jofre Llompart 6

TUIT Jofre Llompart 7

TUIT Jofre Llompart 8

Llombart es queixa perquè es desatenen les peticions del CAC i veu com el temps s'acaba perquè "la llei és a punt d'entrar al Congrés per a la seva negociació".

TUIT Jofre Llompart 9

Una altra preocupació del secretari de Difusió de la Generalitat és que el govern espanyol té la intenció, a través de la llei, que "un 1,5% dels ingressos d’aquestes plataformes vagin directament a finançar RTVE pels perjudicis que provoca a l’ens públic" i "no està contemplat que ajudin altres mitjans públics". Llombart subratlla que Netflix i HBO també es veuen a Catalunya i que, per exemple, TV3 duplica en audiència TVE. Per tot això, reclama que part d'aquest 1,5% es destini als diferents territoris de l'Estat.

TUIT Jofre Llompart 10

 

TUIT Jofre Llompart 11

Finalment, tem que aquesta llei acabi tirant pel dret amb un decret llei i, per tant, "en mesos, podríem tenir-la aprovada i en aplicació". Jofre Llombart demana atenció i conscienciació sobre aquesta llei que pot afectar molt els catalans.

TUIT Jofre Llompart 12

TUIT Jofre Llompart 13

TUIT Jofre Llompart 14

 

Foto principal: Un ordinador amb l'aplicació de Netflix / Unsplash