El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha enviat aquest dimarts una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar explicacions sobre l'informe de l'Europol 'Tendències i situació del terrorisme de la Unió Europea 2023', que qualifica l'independentisme basc i català com a "potencialment terroristes". Elena s'ha mostrat indignat per aquest escrit i ha exigit saber "quins filtres interns ha passat". En la carta, el conseller d'Interior també ha preguntat si Marlaska "o algun òrgan del Ministeri" tenia "constància" d'aquesta informació i ha subratllat que "deixar passar aquest assumpte sense cap mena d'acció suposaria un atac cap a tot un país".

En l'escrit adreçat al ministre de l'Interior, Elena ha assegurat que "davant de fets de tal calibre" és "urgent i imprescindible" conèixer l'origen de la "informació facilitada a l'Europol". En aquest sentit, ha recordat que el director executiu de l'Oficina Europea de Policia va confirmar que el contingut de l'informe és aportat pels Estats, en resposta a preguntes de l'eurodiputada d'ERC Diana Riba. "Si és així, i davant la gravetat de les informacions transmeses a Europol, és necessària l'assumpció de responsabilitats", ha exigit el conseller. En cas contrari, ha preguntat a Marlaska si obrirà "algun tipus d'investigació interna per aclarir qui va aprovar" titllar l'independentisme de potencialment terrorista. "Deixar passar aquest assumpte sense cap mena d'acció suposaria un atac cap a tot un país que, de manera molt majoritària, demana des de fa anys expressar-se a les urnes per dirimir el seu futur polític", ha afegit.

El titular català d'Interior ha afirmat que "resulta d'una gravetat extrema que institucions de l'Estat assenyalin com a potencialment terroristes moviments legítims i pacífics com són el sobiranisme català i basc". En aquest sentit, ha insistit que "és una ofensa a centenars de milers de ciutadans" que des de fa anys "expressen el seu desig de decidir a les urnes el futur polític dels seus països respectius". Així mateix, Elena ha apuntat que l'Estat hauria de centrar-se a frenar l'extrema dreta, "en lloc de perseguir reiteradament el sobiranisme basc i català", perquè "això sí que suposa una amenaça democràtica".

 

L'informe de l'Europol sobre l'independentisme

Aquest escrit es tracta d'un informe anual de l'Europol que serveix per recollir quins són els actuals perills en qüestions de terrorisme a la UE. El text inclou tant l'independentisme català com basc com els "més actius i violents" a l'Estat espanyol i els posa en el mateix grup que el Partit dels Treballadors del Kurdistan i els grups de republicans dissidents d'Irlanda del Nord. Així, la policia europea apunta que els moviments sobiranistes "combinen separatisme amb visions extremistes d'esquerra" i "missatges contra l'estat espanyol i les institucions, així com contra el capitalisme", unes afirmacions que Elena també ha fet constar en la carta adreçada a Marlaska. Més enllà del que diu el text, també s'ha generat polèmica perquè qui va aportar aquesta informació a l'Europol sobre els moviments sobiranistes va ser l'Estat espanyol, segons va reconèixer el mateix director executiu de la policia europea, que també va confirmar que la feina de l'Europol no és "qualificar els fets".