La història dels pressupostos de la Generalitat es repeteix. El Govern i la CUP tenen interpretacions diferents del paper que juguen els comptes catalans, en aquest cas ja els del 2017, en relació ara amb el debat de la qüestió de confiança que haurà d'afrontar el president de la Generalitat el mes de setembre. Els primers defensen que els dos temes van lligats i els segons ho desvinculen.

Si en el cas dels pressupostos del 2016 que al final es van tombar, el Govern creia que estaven garantits per l'acord d'estabilitat parlamentària que va desencallar la investidura, mentre la CUP opinava tot el contrari, és a dir, que aquest no els lligava a donar-hi suport tant sí com no, ara l'escenari sembla que es repeteix.

La premissa ara és si el suport als pressupostos de l'any que ve va lligat o no a la qüestió de confiança. Precisament els darrers a pronunciar-se han estat els cupaires. El seu portaveu, Albert Botran, en el faristol del Parlament ha assegurat que no entenen que una cosa vagi relacionada amb l'altra, "com tampoc enteníem que estava dins de l'acord". 

Prèviament, aquest matí el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, assegurava en una entrevista a Catalunya Ràdio, que hi ha d’haver un “vincle molt estret” entre la qüestió de confiança del president i l’aprovació dels pressupostos del 2017. 

De fet, Junqueras alertava que no tindria sentit superar la qüestió de confiança per tornar a quedar "encallats" en un debat de pressupostos, que precisament és el que ha generat aquesta situació. “Entenem que les dues coses inevitablement aniran lligades”, ha afegit. 

Negociació?

La idea de vincular comptes i qüestió de confiança és compartida també per la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, que ha advertit a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que "no tindria cap sentit que els dos temes fossin desvinculats", perquè els comptes són una "eina indispensable" per tirar endavant el full de ruta que se sotmet a "revalidació" després de l'estiu. 

De fet, el cupaire Albert Botran ha demanat que si aquest és el posicionament oficial del Govern se'ls faci arribar com a tal i no a través dels mitjans de comunicació per poder tenir les postures clares i intentar negociar des d'un principi. De fet, Botran ha anat més enllà i ha assegurat que del que cal parlar és del full de ruta, perquè si hi ha "acord serà més fàcil superar la qüestió de confiança". 

No obstant això, Munté advertia abans que el diàleg per "sumar una determinada majoria" no prefixa cap acord previ, com ja va apuntar el president Puigdemont. És a dir, de moment insisteix que no hi haurà cap acord inicial, en qüestions com la dels pressupostos, que faciliti la qüestió de confiança, malgrat que s'obre a parlar amb tothom. En aquesta lògica, el diputat de JxSí Roger Torrent ha afirmat que el seu grup deixarà "molt clar" a la CUP els "compromisos" que implica votar sí en la qüestió de confiança al president català.