Queda aturada, per ara, la compra d'urnes pel referèndum de l'1 d'octubre. El Govern ha declarat desert el concurs per homologar les empreses que havien de fabricar les urnes per al referèndum. Les dues empreses que optaven a fabricar les 8.000 urnes no han superat els tràmits d'homologació. 

Aquestes dues companyies eren Plastic Express i la UTE formada per Espal World i Suministros Integrales Futbida, totes dues catalanes.

La setmana passada, el TSJC va admetre a tràmit la querella que va presentar la Fiscalia per la compra de les urnes. El ministeri públic demanava que s'investigués la consellera de Governació, Meritxell Borràs i Francesc Esteve Balagué, secretari general de la conselleria, pels suposats delictes de desobediència, prevaricació continuada i malversació de fons públics. 

La defensa de la consellera Borràs va presentar, ahir dilluns, un recurs al·legant que no se la pot investigar per unes urnes que encara no s'han comprat.

Fonts del Govern han manifestat però que en qualsevol cas el referèndum "el farem amb totes les garanties i complint la llei". Les mateixes fonts consideren que "la pressió del govern de l'Estat contra els empresaris que fabriquen urnes pot haver estat determinant" de la baixa concurrència i el dèficit d'informació aportada.

No obstant, les fonts apunten que no es rebaixarà "l'exigència i el rigor en el procediment d'homologació i compra d'urnes" malgrat la "pressió" de l'Estat. El Govern recorrerà a altres vies i ha decidit iniciar els tràmits administratius per adquirir les urnes "de manera que estiguin a temps" per a la votació de l'1 d'octubre.

"La resposta d'aquest govern a tots els intents del govern espanyol d'aturar la democràcia serà sempre més democràcia", han afegit les fonts. "Garantim a la ciutadania de Catalunya que les urnes hi seran passi el que passi, encara que el Govern espanyol faci guerra bruta per impedir-ho", han reblat.