El Govern ha aprovat avui declarar Catalunya port segur, segons ha explicat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, amb l'objectiu de "garantir i facilitar que totes aquelles embarcacions que es dediquen a salvar vides" puguin atracar a ports que depenen de l'executiu català.

En virtut d'aquest acord, els 19 ports gestionats per la Generalitat s'ofereixen per a l'arribada de vaixells que realitzen tasques de salvament a la Mediterrània. Segons Bosch, hi ha quatre ports de la Generalitat que reuneixen les característiques per acollir aquestes embarcacions, Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita.

Així mateix, l'executiu ha creat un grup de treball, presidit pel conseller d'Exteriors i amb la participació dels departaments afectats per la iniciativa -Territori, Interior, Salut i Treball-, per fer seguiment d'aquesta operació d'acollida. Bosch ha avançat que aquest grup s'ampliarà amb altres representants del món social i civil que calgui, com les entitats municipalistes.

La voluntat de l'executiu és "deixar molt clar que el Govern de Catalunya, que gestiona aquests ports, obre les portes perquè les embarcacions puguin fer la feina de salvar vides a la Mediterrània". "Hi ha moltes persones que moren cada dia a la Mediterrània, intentant trobar refugi. És obligació aquest govern fer tot el possible per impedir que es perdin més vides", ha explicant Bosch, que ha subratllat que Catalunya actua davant inacció governs europeus.

En ser interrogat sobre les competències d'acollida i asil que corresponen al ministeri d'Exteriors, el conseller ha replicat que la feina del seu departament "no és demanar permís al ministre Borrell sinó contribuir a salvar vides". "No podem permetre que això passi davant els nostres ulls i no fer tot el que puguem per al salvament aquestes persones", ha reblat.