Ni autocrítica ni cap intenció de respondre amb un avançament electoral al revés rebut diumenge a les urnes. El Govern de Pere Aragonès ha optat per mirar el got mig ple i, en comptes d'analitzar les raons dels mals resultats obtinguts per ERC aquest diumenge a les eleccions generals, s'ha centrat a analitzar que les forces sobiranistes tenen la clau per decidir el nou executiu de La Moncloa, per la qual cosa ha aconsellat a Pedro Sánchez que "mogui fitxa". "Catalunya, l'independentisme, té ara el poder i la força per decidir el proper govern de l'Estat", ha assegurat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja. 

Després del revés electoral que va rebre ERC a les eleccions municipals, on va perdre 300.000 vots, la formació de Pere Aragonès ha perdut a les eleccions de diumenge més de 400.000 vots i gairebé la meitat de diputats que tenia al Congrés. Això no obstant, el Govern evita fer una valoració autocrítica sobre les raons de la davallada independentista i argumenta que pertoca als partits analitzar les causes. "Aquest govern té bons resultats, s'han aprovat dos pressupostos consecutius, s'està avançant en totes les transformacions", ha assegurat la portaveu, que ha insistit que les eleccions no se celebraran fins al febrer del 2025, i s'ha limitat a admetre que "hi ha moltes coses a millorar".

Plaja s'ha emparat en què "la polarització ha perjudicat l'independentisme", per argumentar la caiguda electoral de diumenge, però alhora ha subratllat que "la força de l'independentisme hi és i, de nou, és clau". "És imprescindible si de debò es vol evitar un govern de la dreta i l'extrema dreta", ha recordat.

"Sense respectar Catalunya i la seva veu no hi ha govern a l'Estat espanyol", ha advertit Plaja, que ha retret que els qui parlen d'un "independentisme irrellevant es troben avui amb un independentisme que té la paella pel mànec, la clau de volta, el desllorigador, l'únic passi possible per un govern alternatiu a la dreta" i, per tant, "si això és el que volen hauran de seure i escoltar".

El Govern, tot i evitar parlar de línies de negociació, adverteix que "seria molt estrany que Pedro Sánchez no tingués la valentia de fer passos endavant, de moure fitxa per fer un govern progressista". Plaja ha insistit que l'objectiu del Govern, des del primer moment, ha estat l'amnistia i l'autodeterminació i ha subratllat que els partits independentistes tenen l'obligació de fer valer aquest resultat. "Si volen tornar a governar a La Moncloa, hauran de consultar les demandes dels partits independentistes. Necessiten els vots i això és el que val", ha reblat.

En ser preguntada en la roda de premsa, Plaja no ha volgut referir-se a l'acord que han tancat ERC amb el PSC per entrar a la Diputació de Barcelona, que s'ha anunciat aquest dimarts, dos dies després de les eleccions generals, però sí que ha valorat la petició de la fiscalia de reactivar l'euroordre contra Carles Puigdemont. "Ha estat el primer moviment de l'Estat espanyol després dels resultats electorals. No hi ha novetats. Tot el suport al president Puigdemont en aquest nou moviment", ha assegurat la portaveu.