"A l'Europa moderna allò que impera és el dret a decidir". Aquesta és la idea que l'actual ministre primer de Gibraltar, Fabián Picardo, ha volgut expressar després que el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, assegurés la possibilitat de renegociar un Estatut del penyal. Segons Margallo, el Brèxit obre la porta a noves fórmules per a la sobirania de Gibraltar.

La idea d'un Gibraltar espanyol no és nova, sinó que ha estat defensada indistintament per polítics de diverses ideologies. Al Partit Popular, el president en funcions Mariano Rajoy va encunyar la frase de "Gibraltar espanyol", més tard repetida pel cap de llista de Podemos, Pablo Iglesias. Concretament, Margallo es va pronunciar fa dies sobre la possibilitat de recuperar-lo com a "oportunitat històrica després de 300 anys". 

Així i tot, Picardo reivindica la seva posició sobre que una vegada el Regne Unit ha decidit sortir de la Unió Europea, el penyal també ho ha fet, en virtut del seu dret a decidir i la sobirania que aquest posseeix. "El consentiment d'un poble sempre s'ha de buscar, abans de parlar de la seva sobirania. Aleshores, l'únic que decidirà en relació al futur de Gibraltar, és el poble de Gibraltar i aquest ja ha parlat per dir que és britànic. Si Brèxit vol dir Brèxit, britànic vol dir britànic", ha tancat.

"Anacronisme"

El monarca Felip VI també va assistir a l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), on va reivindicar la unitat d'Espanya. El Rei també va fer una menció explícita al penyal. "Gibraltar és un anacronisme colonial", va dir el cap d'Estat davant de la comunitat internacional, suggerint alguna "solució acordada" per restablir la "integritat territorial d'Espanya".