El catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i diputat de Junts pel Sí al Parlament, Germà Bel, ha desballestat en una sèrie de piulades que Catalunya sigui el segon territori on més inverteix l'Estat, un dels arguments que sovint es fan servir en el debat sobre el procés per treure raó a l'independentisme. Qui rep les fletxes de Bel és el diari El Mundo, que obre la portada amb aquest tema:

Bel qualifica l'informe d'El Mundo d'"exemple de destrucció de neurones" i explica per què. L'autor de l'informe ha considerat les xifres absolutes pressupostades, sense posar-les en relació amb la població de cada autonomia, ni el seu PIB. A més, afegeix, és irreal parlar del que es pressuposta perquè el que compta és el que efectivament s'executa o liquida. A Catalunya, el nivell d'execució dels pressupostos de l'Estat ronda el 70%. D'altra banda, el diari madrileny "prescindeix totalment de distingir entre inversions pagades pel pressupost i les pagades per l'usuari", explica Bel.

L'autor del reportatge diu que "els presidents de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, i de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, coincideixen a acusar el Govern central de "maltractament" i d'"incomplir l'Estatut", però els seus territoris apareixen al capdavant en les preferències de l'Estat a l'hora de decidir les seves inversions" entre 2007 i 2018.

A Catalunya, no només s'ha queixat el president, sinó totes tres patronals, per exemple. És una queixa recurrent. Una mostra en són les significades absències d'empresaris catalans a la conferència celebrada a Barcelona, en què Mariano Rajoy va presentar el plans inversors del Govern espanyol a Catalunya.

Aquesta és la sèrie de tuits de Bel: