Catalunya, a l'avantguarda. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, s'ha mostrat aquest dimarts confiada del potencial que té la nova llei de memòria històrica. Un text legislatiu que té prou potencial per convertir el país en "pioner". La llei actual, que data del 2007, és "molt avançada", ha dit Ubasart, però la proposta que hi ha ara mateix sobre la taula encara seria un impuls més important. "Hem de posar-nos a l'avantguarda de les polítiques de memòria, tenim l'oportunitat de fer-ho", ha assegurat.

Una llei de memòria històrica que podria arribar al Parlament molt aviat. I és que la consellera ha assegurat que serà imminent, amb voluntat de portar-la a la cambra catalana el mes vinent. "Preveiem que el tràmit parlamentari comenci al mes de febrer", ha explicat. "Ja hem acabat la tasca de la conselleria i arribarà en breu al Parlament", ha reiterat. A més, s'ha desfet dels elogis per recordar que el text va ser pilotat inicialment per les anteriors conselleres de Justícia, Ester Capella i Lourdes Ciuró. De fet, el seu "esperit i articulat" s'ha respectat de cap a peus. I tan sols podrà ser "millorat" gràcies a les aportacions dels diferents grups durant el seu recorregut a la cambra. Quan arribi al final del camí, s'ha mostrat optimista que "la gairebé totalitat dels grups" donin suport a la nova normativa.

La consellera ha compartit alguns detalls sobre què aportarà la llei. Segons ha explicat, s'actualitzarà i harmonitzarà el corpus legal existent, en què s'hi troben la llei de memòria del 2007, la de foses i la de reparació jurídica. No es quedarà aquí, i també "adaptarà la tradició democràtica i memorialista" en un moment marcat pel canvi generacional en què hi ha un important gruix de la població que no ha viscut ni la dictadura ni la transició. Per això la normativa permetrà fer una feina educativa i pedagògica important. "Serà un paraigua de les polítiques memorialistes que es puguin fer des del Govern de la Generalitat", ha dit Ubasart.

Retrets amb Madaula pel monument franquista a Tortosa

La intervenció de la consellera ha arribat en resposta a una interpel·lació de la diputada de Junts Aurora Madaula, qui ha criticat la situació en què es troba el monument franquista a Tortosa. Madaula ha assenyalat que, malgrat la voluntat del Govern de retirar-la, s'ha posat en marxa una enquesta entre els veïns del municipi. "Acabar amb el franquisme necessita determinació i valentia", ha recordat. Ubasart ha replicat que la consulta es va convocar el 2016 per part de l'ajuntament, capitanejat per Meritxell Roigé, de Junts per Tortosa, i que és a partir d'aquest punt que s'ha judicialitzat la qüestió. "Pregunti-li al seu grup parlamentari per què ho va fer", ha dit. Per tancar la polèmica, Madaula li ha respost que Roigé ha llançat pilotes fora. "El PDeCAT no és Junts, però ERC va donar suport a la consulta de Tortosa".