La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha defensat aquest diumenge l'acord de claredat —proposta que fa uns mesos planteja el president de la Generalitat, Pere Aragonès— com la via per resoldre el conflicte polític amb l'Estat i com una eina "davant l'atzucac en què es troba la qüestió territorial". En una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu celebrada aquests dies a Prada de Conflent, Ubasart ha sostingut que és necessari un "reconeixement previ de la sobirania de Catalunya" i que cal teixir aquest acord que "uneixi totes les forces sobiranistes i que fixi les condicions en les quals la ciutadania catalana pugui decidir lliurement el futur polític amb el compromís del govern d'Espanya". "Pot ser una solució", ha indicat, seguint el model canadenc. A més, ha criticat els "interessos d'alguns partits per convertir el federalisme en una coartada per oposar-se a l'independentisme", ja que creu que no hi ha motiu perquè siguin moviments oposats.

La xerrada, que duïa per títol 'Lecció magistral Víctor Torres: 150 anys de la Primera República i l'Estat Català', també ha comptat amb la presència de Jordi Casassas (rector de l'UCE), Josep Huguet (exconseller d'ERC) i Manuel Pérez (historiador). Al llarg de la seva intervenció, Gemma Ubasart ha arremès contra la monarquia espanyola per ser un dels "principals obstacles per a una democratització política, social i territorial de l'Estat". "Van avalar la repressió i van tancar la porta a tota solució negociada", fent al·lusió al discurs de Felip VI el 3 d'octubre de 2017. Per tot plegat, la consellera de Justícia afirma que "l'existència de la monarquia borbònica dificulta la regeneració democràtica a l'Estat".

Carles Puigdemont assistirà el dilluns a la Universitat Catalana d'Estiu

Al llarg de la setmana, diversos membres del Govern han assistit a la Universitat Catalana d'Estiu. El dilluns 21 ho farà el president Pere Aragonès, on coincidirà amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, que també hi anirà presencialment. Malgrat que estava en dubte la seva possible presència per la possible reactivació de les euroordres de detenció, finalment Puigdemont hi anirà. De fet, no serà la primera vegada que es desplaça a la Catalunya Nord després que el TGUE li retirés la immunitat. El també eurodiputat ja ho va fer la darrera setmana de juliol i la primera d'agost.

A més de Puigdemont i Aragonès, també hi haurà els expresidents Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra. Serà un acte d'homenatge a Pau Casals, on es commemorarà el 50è aniversari de la mort del músic i compositor. També hi haurà l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i Jaume Carbonell, professor d'història de la música de la Universitat de Barcelona.