El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha sortit en defensa d'una reforma de l'Estatut en un intent de revertir el projecte independentista. El president de la patronal catalana proposa un camí a seguir per després de l'1 d'octubre, que inclou quatre propostes principals: el reconeixement de la identitat catalana, el pacte fiscal, un augment de la inversió en infraestructures i més presència en l'àmbit internacional i també en competicions esportives, cosa que implicaria la creació d'una selecció catalana.

Tot i que ahir va defensar la intervenció de les finances per evitar el referèndum d'independència, l'empresari assegura en una entrevista a El Mundo que no vol que s'apliqui l'article 155 de la Constitució perquè es retirin competències al Govern. "No seria bo", ha sentenciat, i ha apuntat que "fer servir els màxims arguments legals no és bo", perquè considera que sempre és millor el diàleg.

Quatre propostes

Gay de Montellà desgrana quatre propostes per evitar la independència de Catalunya en l'entrevista: "bloc d'identitat de reconeixement de personalitat, bloc de pacte fiscal de gestió tributària, un altre de millora de les inversions, tenint com a element principal el corredor mediterrani; i un d'institucional amb nova formulació o ordenació de relacions d'àmbit local i de presència en l'àmbit internacional en alguns organismes", exposa. Aquest últim bloc, segons Montellà, permetria que Catalunya pogués disputar l'Eurocopa o el Mundial de Futbol i participar en organismes com la Unesco. "El Regne Unit ha fraccionat la seva representació, Escòcia té el seu propi equip de futbol i ningú ho qüestiona", exposa Gay de Montellà.

La proposta del president de Foment no acaba aquí: també inclou una reforma constitucional a través d'una disposició addicional inspirada en el règim fiscal basc, és a dir, el pacte fiscal.

Referèndum: 2019

Gay de Montellà considera aquesta via com a "vàlida" però, a més, recomana als governs català i espanyol que "recuperin el diàleg, perquè si no, és fàcil que es vagi a una confrontació", sosté el també vicepresident de la CEOE. La proposta seria efectiva el 2019, quan es faria un referèndum sobre aquest nou Estatut.