Amb el debat de les mascotes també es poden explicar comportaments sociològics i polítics de l'electorat català. La presència d'animals a casa es trasllada a l'arena política i hi ha diferències importants entre els votants d'esquerres i de dretes, segons plasma el baròmetre d'aquest juliol del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Tot i que més de la meitat de la població del país (56%) no té cap mascota a la llar, el 44% sí que té animals de companyia, amb predominança dels gossos (22%), seguits dels gats (13%) o bé la presència d'ambdós (5%). Des del punt de vista ideològic, els electors que no tenen cap mascota acostumen a ser més de dretes (el 64% dels que s'ubiquen en aquest eix no en tenen), en tant que els d'esquerres hi conviuen més amb ells (un 55% no en té cap). Quan anem a la concreció, veiem que els votants d'esquerres s'inclinen més pels gats (15%) que els de dretes (5%), i amb els gossos passa a la inversa: el 21% dels qui es declaren d'esquerres conviuen amb gossos, percentatge que puja al 25% i 24% en el cas dels qui són de centredreta i dreta.

Val a destacar, però, que el percentatge de votants segons la seva ideologia que tenen gossos no és tan diferent com en el cas dels gats. Un 15% dels electors d'esquerres tenen gat, un 14% dels de centreesquerra també, així com un 13% dels de centre, un 10% dels de centredreta i un 5% dels de dretes. Pel que fa a gossos, el 21% de votants ubicats a l'esquerra en tenen (percentatge que es repeteix en aquells que són de centreesquerra), creix al 23% entre els de centre, puja fins al 25% a l'eix centredreta i es manté quasi igual entre els de dretes (24%).

Els gossos predominen a les llars dels votants de Vox i els gats, als dels comuns

Aquest diferencial s'aprecia més quan canviem la perspectiva de la ideologia a la dels partits polítics. És significatiu que els simpatitzants dels comuns, el PSC i el PP són els que tenen menys mascotes a casa, amb percentatges superiors al 60%. En canvi, on hi ha més animals de companyia és a les llars dels votants de Ciutadans i Vox. Si ens fixem en els habitatges on hi ha més gossos, destaquen aquelles on hi ha electors de Vox (39%) i Ciutadans (34%). Els votants de quasi totes les formacions acostumen a tenir més un gos que un gat, amb l'excepció dels comuns: un 20% d'ells té gats i només un 8%, gossos. De fet, és el partit que té més electors amb gats, mascota que s'associa als qui estan ubicats a l'eix d'esquerra: un 16% dels d'ERC també en tenen, així com un 11% dels qui voten PSC i CUP.

Sobre les vies de tinença d'aquestes mascotes, la majoria són adoptats (47% gats, 41% gossos) i també destaca que el 27% dels qui tenen felins se'ls van trobar al carrer. Amb tot, és ampli el percentatge de gent que va tenir com a regal el gos (28%) o que el va comprar (24%). Hi ha més consciència sobre l'adopció d'animals entre els menors de 50 anys, que superen amb escreix el 45% de mascotes que tenen per aquesta via de tinença. D'altra banda, als municipis on hi ha menys habitants (per sota dels 10.000) és on tendeixen a tenir mascotes a casa en comparació amb ciutats que superen les desenes de milers de residents. De fet, a Barcelona, dos de cada tres persones admeten no tenir cap mascota, percentatge que es redueix al 44% als municipis de menys de 10.000 ciutadans.