Valladolid és la ciutat triada per a la celebració de la gala dels premis Goya aquest dissabte 10 de febrer. Per primer cop la cita comptarà amb la presència de Vox, que acudirà com a "representant institucional" i ho farà acompanyat de polèmica. El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, ha carregat durament contra el cinema espanyol només unes hores abans de la gala on anirà acompanyat d'altres 7 representants de la formació d'extrema dreta. En el marc de les protestes dels pagesos arreu d'Espanya, García-Gallardo ha assegurat que “els senyorets no són els agricultors i ramaders, són els que volen viure de produir obres cinematogràfiques que després no veu ningú a costa de milions i milions d'euros que paguen amb molt d'esforç els contribuents espanyols”. Una afirmació que arriba en un any àlgid per al cinema espanyol amb sonats èxits com La Sociedad de la Nieve de José Antonio Bayona, que ja compta amb 90 milions d'espectadors i acumula 13 nominacions als Goya i 2 als premis Óscar

Missatges reivindicatius

En relació amb els habituals missatges reivindicatius d'actors i directors durant la recollida dels premis de la gala, García-Gallardo, que liderarà la comitiva de Vox als Goya, ha demanat que en comptes de fer reclames "urgentíssimes i de màxima actualitat" com "demanar la fi del franquisme 40 anys després que morís Franco", enguany hi hagi missatges directes de suport al sector primari. En aquest sentit, ha reivindicat que "si el camp no produeix, la ciutat no menja, jo crec que és hora que els actors i directors aprofitin el seu altaveu mediàtic per fer arribar veritablement les preocupacions socials que tenim avui dia a Espanya". Malgrat confirmar la seva assistència a la gala ha indicat que "Espanya no està per a festes", sinó per "defensar la seva sobirania alimentària", després d'aclarir que la seva presència i la d'altres representants institucionals de Vox en la gala està "avalada" per la direcció nacional del partit.

Vox a la gala dels Goya

Sobre la presència dels de Santiago Abascal a la gala dels Goya ha assenyalat que "sé que a molts els courà que estiguem allà, perquè estan obstinats a transmetre un missatge que Vox té algun problema amb la cultura, doncs, s'hauran de gratar si els pica, perquè aquí estarem". García-Gallardo ha assenyalat que és “un esdeveniment cultural de primer ordre” al qual no pot faltar “una representació institucional d'un dels dos partits que sosté la coalició de govern”. García-Gallardo, anirà acompanyat amb el conseller de Cultura, Turisme i Esport, Gonzalo Santonja, la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Valladolid, Irene Carvajal, i els altres dos regidors de Vox, Alberto Cuadrado i Víctor Manuel Martín. 

La presència de Vox als Goya ha estat en dubte fins a l'últim moment, ja que, aquest divendres es va revelar que d'acord amb una "instrucció donada per la direcció nacional del partit que ordena als seus càrrecs públics absentar-se de la gran nit del cinema espanyol". Segons s'apuntava en la missiva les raons per a la prohibició expressa per assistir a la gala es basa en el fet que "la situació d'Espanya no permet estar de festa, ni catifes vermelles". Finalment, però han decidit que en aquesta edició sí que assistiran. 

La història de Vox amb els Goya ve de lluny. L'any 2019, els ultres es van queixar a l'Acadèmia del Cinema Espanyol perquè no havien estat convidats, malgrat que, el seu líder Santiago Abascal va afirmar que no tenien intenció d'anar. L'any 2020, quan Vox ja tenia presència al Congrés dels Diputats, si van ser convidats —com és costum amb les formacions que tenen representació pública—, en aquest cas, també van declinar la invitació. La relació dels d'Abascal amb els premis no ha estat mai bona, tant és així que l'any 2023 fins i tot van assegurar que "els Goya blanquegen a ETA" perquè estaven nominades Black is Beltza II: Ainhoa, dirigida per Fermin Muguruza.