La Fundació Nacional Francisco Franco, entitat que es dedica a exaltar la figura i el llegat històric d'un dictador, ha posat a subhasta regals que Franco va rebre durant la dictadura.

Segons publica InfoLibre, els obsequis que van ser atorgats a Franco per entitats públiques, se n’han pujat a l'internet per tractar de buscar-los nou propietari. Aquestes escultures i plaques franquistes, per tant, ja no formaran mai més part del patrimoni de l'Estat espanyol. 

Els regals oficials

La Fundació està en liquidació, o això sembla en la pàgina de vendes d'objectes de segona mà, on es pot veure una escultura franquista del comitè olímpic espanyol amb l'àguila imperial, el jou i les fletxes que envolten les anelles olímpiques. També una placa de l'Ajuntament de Lloret de Mar (Girona) que va entregar el municipi al dictador en "agraïment" al general franquista, que representa la medalla d'or de la ciutat. Finalment una gran safata de plata propietat de l'esposa de Franco, Maria del Carmen Polo, per la copiosa xifra de 522 euros, que resulta ja estar comprada.

 

franquista franco regals Infolibre

Captura proporcionada per InfoLibre dels regals de Franco en subhasta.

 

Segons el diari digital, l'entorn de la família del dictador assegura que la norma per la que el rei d'Espanya tots els regals institucionals al Patrimoni Nacional no estava vigent quan Franco era cap d'Estat.

La Fundació

La Fundación Nacional Francisco Franco ja no podrà recórrer més els canvis del nomenclàtor madrileny, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va dictar una sentència en la qual estableix que aquesta fundació no té dret a recórrer totes i cada una de les retirades de noms lligats a la dictadura del nomenclàtor de la capital espanyola en entendre que no està legitimada per a això.

A més, el TSJM va avalar que l'Ajuntament de Madrid canviés el 2017 els noms de la Travessia del General Franco i la plaça del Caudillo el 2017 en una resolució que arriba en una setmana en què s'han conegut resolucions del mateix tribunal que han obligat a mantenir els carrers per als Caídos de la  División Azul i també per a José Millán Astray, fundador de la Legió.

El plet sobre els noms dels carrers va arrencar al jutjat contenciós 23 de Madrid per un recurs de la Fundación Franco contra la decisió del consistori madrileny de retirar més de 50 noms lligats al franquisme del nomenclàtor de la capital espanyola durant el mandat de Manuel Carmena.

Ara, el jutge considera que la fundació d'exaltació al dictador només podrà recórrer retirades lligades estrictament a Franco, ja que considera que el "vincle entre les finalitats de la Fundación i el canvi de nom d'uns carrers de la ciutat de Madrid, és tan difús que ens ha de portar a apreciar la falta de legitimació activa de la Fundación". Els jutges estimen així la petició realitzada per la Federació Estatal de Fòrums per la Memòria i de la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme.

Imatge principal: Francisco Franco i Carmen Polo. - GTRES