Una quinzena d'ajuntaments, més d’una vintena de candidatures municipalistes, partits, entitats i sindicats s'han reunit aquest dimecres per fer un front comú contra la pujada del preu de la llum, que en les darreres setmanes ha marcat rècords històrics.

La trobada ha tingut lloc al barri de Sant Roc, a Badalona, un barri marcat per la lluita veïnal contra els talls de llum de les grans companyies elèctriques.

Els governs locals que hi han participat han estat els de Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Argentona , Torrelles de Llobregat, Sitges, Sentmenat, Ripollet, Sant Pol de Mar, Ripollet, Arenys de Mar, Celrà i Palau Solità i Plegamans.

Pel que fa a les entitats, partits i sindicats, hi han participat la CUP amb els diputats al Parlament Dolors Sabater i Dani Cornellà, Poble Lliure, ERC i Comunistes de Catalunya, la Intersindical, l'Assemblea, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i la Xarxa per la Sobirania Energètica.

Propostes

La trobada, que s'ha celebrat sota el paraigües de Municipalistes per la República des de Baix, ha consistit en un debat amb propostes sobre diferents eixos com el model energètic, la contractació pública i energètica pública, les accions de desobediència, la pobresa energètica, els incentius i bonificacions, i possibles mocions i mobilitzacions. Tot ha quedat reflectit en un Decàleg d’accions conjuntes.

Durant la trobada, els més de quaranta participants han compartit les seves experiències als municipis i han contribuït en les propostes que s’inclouran en aquest Decàleg. Posteriorment, aquestes propostes s'han de convertir en accions que es posaran en marxa de manera coordinada entre els diferents municipis.

Algunes d'aquestes propostes són el retorn dels rebuts, la promoció de mobilitzacions, la creació d’oficines d’afectats per les grans companyies elèctriques o auditories independents de la xarxa de distribució i auditories jurídiques.

També n'hi ha d'altres com bonificacions i incentius als municipis amb bones pràctiques, facilitar les normatives i els tràmits administratius, contractes tipus amb clàusules pròpies i sortir del marc de les grans companyies, o mocions conjuntes per presentar als plens municipals.

A llarg termini, "es considera essencial un canvi de model energètic, accelerar la transició energètica i potenciar les accions que des dels municipis es puguin fer en aquest sentit i treballar en la recuperació de la xarxa de distribució elèctrica".

Crida a altres ajuntaments

La portaveu de Municipalistes per la República des de Baix, Mercedes Estébanez, ha considerat que la trobada “ha estat tot un èxit” i demostra que “el municipalisme sí té interès en coordinar-se i actuar davant d’aquesta pujada abusiva del preu de la llum i de les conseqüències que això té per a les llars i per al teixit local”.

Estébanez ha animat a que siguin encara més els ajuntaments que “es sumin al treball de coordinació que s’enceta avui per afrontar accions i mesures conjuntes arreu del territori”.