El Frankfurter Allgemeine Zeitung, considerat el principal diari alemany, ha avisat de l'auge colonialista a Espanya per la negativa a replantejar-se la part fosca de la seva història, al contrari del que fa Portugal. El rotatiu detalla que la lectura crítica del passat és un criteri que segueixen Portugal, França i Bèlgica, però que a Espanya el discurs espanyolista va en sentit totalment oposat. "Aquests països s'estan reconciliant amb el passat colonial, però a la veïna de Portugal, a Espanya, hi regna el silenci. En aquest país els qui parlen són els apologetes, i reivindiquen amb orgull el patrimoni espanyol, amb l'argument que va portar la civilització, l'idioma i el cristianisme a Amèrica Llatina", detalla. El nacionalisme espanyol està en plena ofensiva.

Segons el diari, a Portugal, que tenia un passat colonial semblant a l'espanyol, s'està fent una lectura crítica del passat. A Lisboa s'està construint un monument als esclavitzats per Portugal al llarg de la Història. "Un monument als esclaus espanyols seria impensable al centre de Madrid", sentencia. El rotatiu explica que al Campo das Cebolas de Lisboa s'hi aixecarà una plantació de canya de sucre d'alumini negre, que recordarà els 400 anys d'esclavatge. És a prop d'on desembarcaven els esclaus africans, des d'on els portuguesos els traslladaven a Europa o Amèrica Llatina. En total hi van passar 6 milions de persones. "A la capital de l'antiga potència colonial no li manquen monuments a conqueridors i descobridors. Però el costat fosc de la història havia quedat fins ara invisible. Per primer cop, el Memorial as Pessoas Escravizadas recordarà les persones esclavitzades per Portugal", explica.

El Frankfurter detalla que fins ara Portugal bevia del relat sobre el colonialisme de la dictadura d'António de Oliveira Salazar, que explicava un "conte de fades" i assegurava que el colonialisme portuguès va ser molt més benigne, i totalment diferent del de França o Bèlgica. "Una visió acrítica de la gloriosa història dels descobridors portuguesos", resumeix. Però considera que això està canviant. "L'any passat, en l'aniversari de la Revolució dels Clavells, el president Marcelo Rebelo de Sousa, de 73 anys, fill del darrer ministre colonial, va fer una crida als portuguesos perquè assumeixin l'esclavatge, el racisme i el patiment de les guerres colonials: haurien de mirar el passat amb els ulls dels colonitzats i no només amb els dels colonitzadors, i va advertir de no caure en un "culte acrític de glorificació de l'imperi portuguès". 

Segons el diari, sense les revoltes colonials d'Angola, Guinea-Bissau i Moçambic, que van obligar a mobilitzar un milió de soldats, el règim autoritari de Portugal difícilment s'hauria acabat. "El 1975 totes les colònies s'havien independitzat i centenars de milers de persones van tornar a la seva pobre mare pàtria. A Portugal encara es discuteix si eren retornats o refugiats. També per ells, el passat colonial està molt més present a Portugal que a la veïna Espanya, que va perdre Cuba i Filipines a finals del segle XIX", manifesta.