No ha durat ni deu minuts. Un cop instal·lada l'estàtua de Franco a l'esplanada del Born, i mentre els periodistes encara li prenien imatges, un home li ha tirat tres ous. No és una anècdota més. La instal·lació d'aquesta estàtua ha sigut molt polèmica i fa mesos que porta cua. 

L'estàtua del dictador s'emmarca dins l'exposició organitzada per l'Ajuntament de Barcelona sota el títol Franco, Victòria, República, Impunitat i espai urbà; i la seva instal·lació ha sigut molt polèmica dins el consistori i també al carrer. Les estàtues exposades són el Franco eqüestre de Josep Viladomat, que va ser decapitat el 2013, i la Victòria que Frederic Marès va esculpir per al Cinc d’Oros.

Protesta ciutadana

La polèmica va més enllà de la sala de plens municipals. Molts ciutadans s'hi han mostrat en contra des de l'anunci de l'exposició. Des de les xarxes s'ha impulsat una campanya de Change.org amb el títol Sí al Born, no a Franco, que ahir li faltaven 300 signatures per arribar a les 10.000. Exigeixen que no es faci "cap exhibició pública d’un assassí i que es demani perdó pels fets i comentaris públics que s’han fet dels nostres símbols".

Avui aquest acte de protesta l'ha materialitzat el llançament d'ous d'Ernest Sant, que en declaracions a El Nacional, ha explicat que ha llançat els ous perquè li ha "sortit del cor fer algun acte de protesta". Aquest ciutadà ha passat per davant del Born aquest matí i quan ha vist que l'estaven instal·lant, ha anat a comprar ous en un supermercat i ha tornat a l'esplanada. Quan han acabat de baixar-la del camió que la transportava, i fins i tot abans que la falquessin, els ha llançat.

Ernest Sant assegura que està indignat perquè s'instal·lin estàtues franquistes al Born "que és l'espai de respecte i de recolliment de l'independentisme català". Per ell, el Born és un símbol de 1714, i "un lloc que simbolitza la gent que fa 300 anys que lluita per la llibertat de Catalunya". "La combinació de Franco i el Born em sembla una provocació en si mateixa i mereixedora d'un acte de protesta com el que he fet jo", ha assegurat.

També un altre ciutadà s'ha acostat al Born a protestar i ha cridat insults davant l'estàtua reivindicant que "això és una infàmia, una ciutat bombardejada i la Colau i els seus amics ho permeten".

L'estàtua, a hores d'ara, ja ha estat netejada amb aigua a pressió.

Contra Colau

La polèmica notícia va aixecar molta polseguera dins el consistori barceloní. Segons el govern de Colau, aquesta exposició mostra la permissivitat amb els símbols de la dictadura a partir de la peripècia de tres estàtues –la República, l'eqüestre de Franco i la Victòria– i de l'actitud dels seus autors, Marès i Viladomat, que van treballar per la República, van contribuir a l'exaltació de la dictadura i van ser reconeguts per la democràcia".

Però no tots els grups ho veuen així. ERC i CiU s'hi han mostrat molt contraris des del primer moment, i el grup de Xavier Trias va presentar una proposició que instava el govern a reconsiderar l'oportunitat d'"exhibir escultures a la via pública relacionades amb la dictadura feixista”. Aquella moció, però, no va prosperar arran l'abstenció de la CUP, i també PP i Ciutadans, i el vot en contra d'En Comú Podem i el PSC.