L'expresident del BBVA Francisco González ha afirmat a l'Audiència Nacional que va saber per la premsa de l'existència de contractes entre l'entitat i les empreses del comissari jubilat i ara a presó provisional José Manuel Villarejo el maig de 2018, ja que mai no va veure cap expedient perquè les relacions amb proveïdors no passaven per la seva taula.

González s'ha explicat així davant del jutge Manuel García Castellón i la Fiscalia Anticorrupció en la seva declaració de més de dues hores i mitja en qualitat d'investigat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets en el context de la peça separada número 9 de la causa Tándem, centrada als contractes entre el BBVA i Villarejo durant 13 anys i per import superior a 10 milions d'euros.

González ha defensat que no va tenir coneixement de l'existència de cap relació de BBVA amb l'empresa Cenyt ni el comissari Villarejo fins al maig de 2018, quan un mitjà de comunicació es va fer eco dels pagaments del banc a aquesta mercantil. Va ser llavors quan va ordenar obrir una investigació interna al despatx Garrigues, segons ha explicat durant la seva declaració.

Els primers resultats li van arribar el setembre d'aquell any, quan va tenir per primera vegada constància de l'existència dels negocis amb Cenyt, ja que ell no supervisava les contractacions ni factures ni amb aquest ni amb cap altre proveïdor, ja que no passaven per la seva taula.

Cap relació il·legal

En tot cas, González ha dit que no li consta cap actuació il·legal o irregular encomanada des del banc i que els sistemes de control i compliment normatiu de l'entitat mai van detectar conductes d'aquest tipus en les contractacions, d'acord a les fonts consultades per Europa Press. A més, ha insistit que mai no ha conegut Villarejo ni el seu soci a Cenyt Rafael Redondo ni a cap altre membre d'aquest grup empresarial, d'acord a les mateixes fonts consultades.

Després de la compareixença, en la qual ha respost a un extens interrogatori de la Fiscalia Anticorrupció, González s'ha dirigit en una breu declaració sense preguntes als mitjans i ha restringit l'abast del 'cas Villarejo' en el BBVA a "alguna conducta irregular de caràcter individual" que ell, "en aquest moment", ha dit desconèixer.

Treball exemplar

"Una vegada que acabi aquesta investigació quedarà molt clar que el Grup BBVA i els seus directius han treballat sempre d'una manera íntegra i d'una manera exemplar, sense perjudici, com és lògic, que hi hagués alguna conducta irregular de caràcter individual que jo en aquest moment desconec," ha apuntat.

Fiscalia Anticorrupció no ha sol·licitat la interposició de mesura cautelar alguna, decisió que d'entre la desena de directius i exdirectius del banc que han passat ja per l'Audiència Nacional, només s'ha acordat en el cas del que va ser cap de seguretat, Julio Corrochano, a qui es va fixar una fiança de 300.000 euros i del qual es presumeix era l'interlocutor de Villarejo.