L'emissora de ràdio France Inter, una de les més importants de França, ha carregat contra la forma com tracten Catalunya els diaris El País i El Mundo

En una crònica de l'analista Anthony Bellanger, a partir de la censura a l'exposició Arco, l'emissora repassa el deteriorament del periodisme espanyol. "Catalunya fa embogir Espanya. No hi ha gaire a dir. Per tots els qui coneixen bé Espanya i que estan acostumats a llegir la seva premsa, ara gairebé s'ha convertit en un turment passar per les pàgines de El Mundo, un diari conservador, i també per les del venerable El País", assenyala.

El cronista es mostra especialment sorprès pel gir que ha fet El País, que abans interpretava com un referent de seriositat, intel·ligència i honestedat. "Ara s'ha tornat il·legible en tot el que fa referència a Catalunya. Ara transpira odi als independentistes catalans. Fins al punt que ha acomiadat un periodista britànic, John Carlin, perquè la seva opinió va diferir en aquest tema al mes d'octubre", indica.

France Inter es pregunta especialment pel que va passar amb John Carlin. "Defensava posicions extremistes sobre la qüestió fins al punt de posar en perill la coherència editorial del diari? En absolut! Va posar en paral·lel la independència catalana i el Brèxit i va acusar especialment les elits madrilenyes de ceguesa", afegeix.

Segons el cronista, és evident que els consensos del 1978 s'han exhaurit i que els "partits vells i diaris vells" també han entrat en decadència. "Reaccionen com bèsties caçades: presó i censura. Esdevenen caricatures. Naturalment veure-ho és molt perillós i angoixant", conclou.