França i el Regne Unit han celebrat avui a Londres el 80 aniversari del discurs antinazi i contra el règim de Vichy que va pronunciar a la capital britànica el general De Gaulle. Als actes, de marcat to antifeixista, hi ha participat el príncep Carles, el primer ministre Boris Johnson, i el president Emmanuel Macron.

Johnson ha recordat, després d'una trobada amb Macron a Downing Street, "el sacrifici que van fer britànics i francesos en la II Guerra Mundial", així com "la fortalesa duradora de la relació franco-britànica". Macron ha quedat exempt de la polèmica quarantena de 14 dies que imposa el Regne Unit als visitants internacionals per evitar la propagació del virus.

A Downing Street, els dos polítics han repassat cartes de l'època que el general francès va ser a Londres i sobre la seva relació amb el llavors primer ministre britànic, Winston Churchill. Johnson ha lliurat a Macron un "collage" emmarcat amb un telegrama que va enviar De Gaulle a Churchill el dia que els aliats van acceptar la rendició de l'Alemanya nazi.

Abans d'aquesta trobada bilateral, Macron ha estat rebut pel príncep de Gal·les a Clarence House, des d'on s'han traslladat fins on estan ubicades les estàtues del rei Jordi VI i la seva dona, Isabel, pares de la reina Isabel II, i han visitat també l'estàtua de De Gaulle a Londres.


En un apassionat discurs en el que ha estat el primer acte institucional a l'aire lliure després del confinament en el qual participa un membre de la reialesa, el mandatari francès ha agrait als britànics el seu suport als resistents francesos durant el conflicte per combatre la tirania nazi. "El Regne Unit va donar refugi a França. Aquí és on De Gaulle va poder formar els primers flancs de l'exèrcit francès que continuaria combatent. Els soldats de Londres", va dir Macron en un discurs pronunciat en francès, al costat de l'estàtua del general.

"Aquí és on De Gaulle va poder cridar als francesos a unir-se a la resistència. Els soldats de les ombres. Perquè fa 80 anys, el 18 de juny de 1940, el Regne Unit va donar a França la seva primera arma, un micròfon de la BBC", ha insistit.

Aquest és el discurs de De Gaulle des de la BBC, enregistrat en una nova versió el 22 de juny del 1940, on va cridar a la mobilització de la resistència, que ha difós France Culture. De la primera versió, emesa el dia 18, no n'ha quedat còpia.