L'última vegada que Joquim Forn va sortir de la presó va ser a l'estiu, quan el 15 de juny va assistir al ple d'investidura de l'Ajuntament de Barcelona, on va prendre possessió de l'acta de regidor. Un càrrec del qual setmanes després seria desposseït. Avui ha tornat a fer pràcticament el mateix recorregut, sota les mateixes condicions, aquesta vegada per tornar a trepitjar el Parlament, cosa que no feia -com ell mateix ha recordat- des del 27 d'octubre de 2017, el dia de la Declaració d'Independència. 

quim forn comissio investigacio 155 parlament   sergi alcazar

La del responsable d'Interior durant l'1-O ha estat la intervenció més breu, però també la més detallada en relació a les afectacions concretes que el 155 va tenir per a la seva conselleria. "El 155 va escapçar el departament", ha explicat, i va suposar un "bloqueig a tots els nivells", des de la compra d'armament i material necessari per al cos de bombers, fins a la prohibició d'accés als fons reservats per la lluita antiterrorista. Forn no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'apuntar que la intervenció de la Generalitat va ser un fet absolutament "premeditat" motivat per "l'obsessió de l'Estat de recuperar la competència de Mossos". L'exconseller té clar que "des de l'èxit de gestió del cos durant els atemptats de Barcelona i Cambrils es va desplegar una estratègia per desprestigiar la policia de Catalunya: mediàtica, judicial i institucional". 

Després de confessar-se "indignat i dolgut", ha posat cara als responsables d'un "allau de greus mentides i calúmnies" contra la policia catalana. Concretament s'ha referit a la campanya oberta per PP i Cs, i avalada per determinats mitjans de comunicació, arran de la incautació de documents a punt de ser incinerats per agents de mossos. Allò va motivar un seguit d'acusacions i denúncies judicials que apuntaven que el departament d'Interior havia ordenat Mossos d'Esquadra que espiés els líders dels partits de l'oposició. La denúncia, com ha recordat Forn, ha quedat arxivada. "M'hagués agradat que alguns dels autors d'aquelles calúmnies haguessin vingut a demanar perdó al cos de Mossos d'Esquadra". 

Aprofitant la tribuna i l'audiència, ha assenyalat directament Inés Arrimadas i Xavier García Albiol. Forn s'ha remuntat a l'octubre de 2017, quan es va decidir, per motius de seguretat, reforçar la protecció de determinats líders polítics. Ha explicat com, instat per Trapero, va trucar personalment Arrimadas, Albiol, Iceta i tota la resta de dirigents polítics als quals s'havia decidit assignar un escorta addicional per informar-los de la nova mesura de vigilància. Alguns d'ells, ha dit Forn, van arribar-se a queixar perquè creien que era insuficient i reclamaven més agents. Per això troba "vergonyós" que després ho vinculessin a una operació d'espionatge. 

Renya JxCat i ERC

La seva compareixença arriba hores després de la consumació del divorci entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, retransmesa en directe a través de tots els mitjans de comunicació. Un espectacle que van viure i veure amb tristor des de la presó de Lledoners. Ja ho ha dit al matí Jordi Turull. I Forn ho ha rematat a la tarda. "Ahir va ser un dia trist", ha lamentat. I no s'ha estat de renyar els protagonistes d'un dels episodis més negres que ha viscut la unitat independentista. "Fa 27 mesos que sóc a la presó, i em sento amb el dret de reclamar que abandonem les estratègies partidistes i els tacticismes, el que hi ha en joc és massa important", ha sentenciat, "hem arribat més lluny que mai i no tenim dret a malmetre tot el que hem guanyat".