La Fiscalia de València ha obert diligències d'investigació penal contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, per un presumpte delicte d'odi que podria haver comès en assegurar que "l'enemic comú" és la "invasió islamista" durant un míting pronunciat a València el 16 de setembre de 2018. Ortega Smith exerceix l'acusació particular en el judici al procés en nom de Vox.

L'obertura de diligències d'investigació s'inicia després de la denúncia de l'organització Musulmanes contra la Islamofòbia i suposa l'inici d'un període en què el fiscal podrà investigar els fets i la seva possible transcendència penal, per posteriorment presentar la corresponent denúncia o arxivar el cas.

En la denúncia, la fiscalia veurà la secció de tutela penal contra la discriminació, es transcriuen unes paraules pronunciades per Ortega Smith en aquest míting al Casino d'Agricultura: "Serem més forts davant l'enemic comú que té un nom molt clar i jo no deixaré de dir-ho en totes les intervencions".

"El nostre enemic comú, l'enemic d'Europa, l'enemic de la llibertat, l'enemic del progrés, l'enemic de la democràcia, l'enemic de la família, l'enemic de la vida, l'enemic del futur es diu la invasió, es diu la invasió islamista", va afegir.

"No estan disposats que les seves dones hagin de cobrir el seu rostre amb una tela negra i ser tractada deu passos enrere, pitjor que els camells. No estan disposats que s'acabi amb el que entenem per civilització per respecte als drets i a la llibertat", va assenyalar Ortega Smith a València.

Afirmacions falses

Aquestes afirmacions, segons el parer de Musulmans contra la Islamofòbia, són "rotundament falses i atempten contra la pau social i la convivència, al fomentar la creació d'una atmosfera de temor i rebuig cap a les comunitats musulmanes."

"Creiem que el contingut del vídeo -que circula a internet- és altament alarmista i podria atemptar contra la convivència i la pau social. Per això hem decidit actuar, per dilucidar si el contingut pogués ser constitutiu d'un presumpte delicte d'odi", ha explicat  el coordinador i portaveu d'aquesta entitat, Ibrahim Miguel Ángel Pérez.
 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat