La fiscalia del Tribunal Suprem s'ha oposat als recursos presentats per Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig contra les actuacions de Pablo Llarena i ha demanat al Tribunal Suprem que confirmi "l'absoluta idoneïtat" de mantenir les ordres de detenció contra ells.

El passat 10 de gener, el jutge va acordar mantenir les euroordres contra seu i va iniciar els tràmits pel suplicatori al Parlament Europeu que li permetrà actuar contra els eurodiputats. D'aquesta manera, el ministeri públic insta la sala penal que confirmi íntegrament aquesta decisió i se'n rebutgin les impugnacions.  

Les defenses de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig esgrimien que per la immunitat que els ha atorgat la condició d'europarlamentaris no poden ser detinguts en cap Estat membre de la Unió Europea excepte l'espanyol. 

La Fiscalia, però, ha recordat a Puigdemont que si trepitja territori espanyol serà detingut sense necessitat de demanar un suplicatori al Parlament Europeu. "Les ordres de detenció i ingrés a presó són plenament executives en territori nacional".

En l'escrit presentat per la Fiscalia aquest dimecres —de 12 pàgines— denuncia que "el fet que tots ells segueixin, ara com ara, fugits de la justícia espanyola és una circumstància que justifica i fonamenta per se la finalitat constitucionalment legítima de la mesura cautelar adoptada".

A més, rebutja plantejar noves qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè aclareixi com cal interpretar si escau la sentència sobre Oriol Junqueras.


"No es tracta d'interpretar normes comunitàries sinó normes espanyoles que són objecte d'aplicació a europarlamentaris espanyols. L'objecte del reenviament prejudicial europeu no pot ser mai una qüestió que faci referència al dret intern", argumenta sobre la petició de l'expresident de la Generalitat i els exconsellers de preguntar al TJUE.

​La fiscalia ja va demanar al magistrat instructor que mantingués les ordres tant nacionals com internacionals de detenció i acusació de "rebel·lió" dels exiliats del procés. En canvi, l'Advocacia de l'Estat va demanar-ne la suspensió.