La Fiscalia ha recorregut davant del Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Barcelona l'aplicació de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari a l'exconseller Raül Romeva, que li permet sortir de la presó a treballar, i dos permisos per sortir de presó al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.

Els recursos d'apel·lació, consultats per Europa Press, es refereixen a un permís concedit a Cuixart i un altre a Sànchez, ambdós aprovats el 23 de juny, i a l'autorització a Romeva per sortir de presó tres dies entre setmana, que se li va concedir el març per treballar en una associació de cooperació internacional.

En l'escrit sobre Romeva, el fiscal recalca que el 100.2 és una mesura excepcional per als interns classificats en segon grau i, com en altres recursos, defensa que ha d'estar vinculat a un programa de tractament específic per la condemna de cada pres.

També assenyala que als nou condemnats en el judici a l'1-O ja se'ls ha aplicat aquest règim, la qual cosa pel que sembla del fiscal suposa utilitzar una mesura excepcional per "atorgar de forma generalitzada un règim de semillibertat a tots els polítics condemnats per la sentència" del Suprem.

Quant a Cuixart, el fiscal es refereix a un permís de sortida de presó proposat per la junta de tractament de Lledoners (Barcelona) i avalat per la jutgessa el 23 de juny, davant del qual recalca que el líder d'Òmnium encara no ha complert la meitat de la condemna de 9 anys, pel que el titlla de prematur i qüestiona "aplicar una mesura que té com a finalitat primordial, constitucionalment legítima, encara que no única, la preparació per a la vida en llibertat".

Recalca que davant de delictes greus "la pena ha d'identificar-se pel conjunt social i per l'afectat com una sanció efectiva", recorda que Cuixart no ha reconegut com a delicte els fets pels quals va ser condemnat i va manifestar que ho tornaria a fer.

El fiscal utilitza els mateixos arguments en oposar-se al permís per a Sànchez, en qui no veu "una veritable assumpció delictiva", i assenyala que no s'ha acollit a cap programa de tractament de presó dirigit a condemnats per sedició, a la qual cosa el Jutjat ja ha contestat en anteriors ocasions que no hi ha aquest tipus de cursos a les presons catalanes.

Proposta tercer grau

Els tres recursos de la Fiscalia es refereixen a les condicions dels presos durant la seva classificació en segon grau, al marge de la proposta per passar-los a tercer grau que van anunciar dijous de la setmana passada les presons on hi ha els condemnats per l'1-O, i sobre la qual el Ministeri Fiscal no s'ha pronunciat ara per ara.

Els funcionaris de les juntes de tractament van aprovar per unanimitat la proposta en revisar el grau penitenciari dels presos de l'1-O, i el Servei de Classificació haurà d'avalar o revocar la proposta en els propers dies: una vegada resolgui, la Fiscalia podrà recórrer la decisió.