La fiscalia de l'Audiència Nacional ha emès un comunicat en què anuncia que s'han impulsat i s'estudiaran accions penals contra els anomenats Comitès de Defensa de la República (CDR), davant la possibilitat que estiguin cometent delictes de rebel·liómalversació i altres greuges contra l'ordre públic en els actes de resistència que duen a terme, com ara els talls de carretera o l'aixecament de barreres de peatge. El text, que té el suport de la Fiscalia General de l'Estat, diu que les accions podrien comportar una voluntat implícita de "subversió de l'ordre constitucional".

"No es pot obviar el fet que el que es pretén amb la seva actuació és subvertir l'ordre constitucional, emparant i enaltint amb violència persones judicialment investigades pels delictes més greus que poden tenir lloc en un estat social i democràtic de dret com és la rebel·lió", diu el comunicat, en al·lusió a les protestes dels CDR davant els empresonaments a membres del Govern. Això passa després que el jutge de l'1-O Pablo Llarena fos amenaçat i la fiscalia superior de Catalunya demanés protecció als Mossos per a ell i la seva família.

"Aquestes conductes, que a la vista dels últims esdeveniments poden constituir delictes de rebel·lió, malversació i altres delictes contra l'ordre públic, no seran permesos i la fiscalia, com a garant de l'ordre constitucional, actuarà amb contundència per dur els seus autors davant la justícia", exposa el text, davant les "intolerables actuacions" dels CDR a Catalunya. Per això, la fiscalia avisa de la seva coordinació amb els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat de cara a les diligències que es pretenen obrir.