La Fiscalia de Delictes Econòmics avala que un jutge de Madrid obri diligències prèvies per investigar les suposades maniobres de Leire Díez en la causa judicial del germà de Pedro Sánchez, David Sánchez, i del líder del PSOE d’Extremadura, Miguel Ángel Gallardo, que estan processats per una jutgessa de Badajoz pels delictes de prevaricació i tràfic d’influències. La causa sobre la coneguda com a fontanera del PSOE es va obrir primer a Extremadura arran d’una denúncia presentada per Hazte Oír pels delictes d’estafa processal, suborn, tràfic d’influències i revelació de secrets, i que també anava contra l’exjutge José Luis Saénz de Tejada, un advocat que es va personar en la causa del germà de Sánchez per intentar apartar la instructora, Beatriz Biedma.

Segons la interlocutòria, a la qual va tenir accés El Nacional, els fets denunciats “presenten característiques que fan presumir la possible existència” dels delictes. Posteriorment, la denúncia va remetre’s al Jutjat d’Instrucció Número 9 de Madrid, que va preguntar al Ministeri Fiscal si era procedent obrir diligències. I ara el Ministeri Públic demana que s’obrin diligències prèvies i es practiquin les proves necessàries, donat que la denúncia versa sobre fets delictius, segons ha avançat La Razón i han confirmat fonts de la Fiscalia a ElNacional.cat. Les mateixes veus apunten que es tracta d’un pas menor i molt inicial.

A la denúncia, Hazte Oír acusava Leire Díez i José Luis Saénz de Tejada d’intentar “sabotejar la causa” del germà de Pedro Sánchez i denunciava el seu “interès obsessiu” per apartar a la jutgessa Beatriz Biedma de la causa. L’entitat ultracatòlica considera que van orquestrar una campanya dirigida a desprestigiar magistrats, fiscals i altres subjectes amb la finalitat de diluir els casos judicials” que afectaven persones vinculades al PSOE i argumenta que no pot al·legar-se que les seves “negociacions” s’emmarcaven en “l’activitat professional” de Leire Díez, donat que “no és lletrada, ni fiscal i que, per tant, “no té legalment cap intervenció en els procediments judicials existents”. “Així doncs, només pot entendre’s la seva intervenció o bé com comissionista a fi d’enriquir-se presumptament per mitjà de l’exercici del tràfic d’influències, o exercint un mandat oficial o oficiós per part del govern espanyol o d’algun membre del govern espanyol amb capacitat de dictar instruccions a la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat”, postil·lava.

Leire Díez va contactar amb empresaris per aconseguir informació privilegiada de jutges i fiscals

Segons va revelar La Razón fa un mes i mig, Leire Díez va contactar amb una desena d’empresaris després de l’esclat del cas del germà de Pedro Sánchez per aconseguir informació privilegiada de jutges i fiscals que poguessin tenir algun tipus de vincle amb la causa. Per aconseguir la informació, va temptejar empresaris esquitxats en causes de corrupció apropant-se a ells per oferir-los ajuda. Es van produir trobades en diferents punts d’Espanya en les quals van participar mitja desena d’empresaris amb fronts judicials oberts. Va arribar a ells gràcies a l’empresari Alejandro Hamlyn, el propietari del Grup Hafesa, que és amb qui es va reunir per intentar treure draps bruts del tinent coronel de l’UCO, Alejandro Balas.

Les altres causes contra Leire Díez

El Jutjat d’Instrucció Número 9 de Madrid no és l’únic que té sobre la taula una investigació sobre Leire Díez. La setmana passada, el Jutjat d’Instrucció Número 2 de Madrid va obrir una causa i va iniciar diligències per presumpte tràfic d’influències arran d’una denúncia de l’Asociación Escala Suboficiales de la Guardia Civil (ASESGC). A principis de juliol, va ser un jutjat de Badajoz el que va obrir diligències arran d’una denúncia de Manos Limpias. D’altra banda, hi ha dues denúncies més pendents de resolució: una de l’Asociación Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) al Jutjat d’Instrucció Número 26 de Madrid i una de Iustitia Europa (una entitat que està personada en totes les causes que envolten el PSOE) al Jutjat d’Instrucció Número 44 de Madrid.

Així mateix, hi ha dues accions judicials impulsades per Vox i el PP. Els populars van presentar una denúncia davant de la Fiscalia Anticorrupció contra Leire Díez, l’empresari Javier Pérez Dolset i l’advocat Jacobo Teijelo (que des de fa uns dies forma part de la defensa de Santos Cerdán). Gènova acusava els tres dels delictes de suborntràfic d’influènciesobstrucció a la justícia i grup o organització criminal per “obstruir l’actuació de la justícia en les causes que afecten de manera directa destacats membres o exmembres de la cúpula socialista”. Finalment, la formació d’extrema dreta va presentar una querella contra tots tres i va sumar-hi l’empresari Alejandro Hamlyn per presumptes delictes de suborn, tràfic d’influències i obstrucció a la justícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!