Ingressos anuals en forma de regals i el dubte de si realment declarava aquests diners a Hisenda. Ara s'hi suma un nou escàndol borbònic i és la mateixa Fiscalia espanyola que investiga si el rei emèrit, Joan Carles I, va evitar pagar impostos superiors a 278.000 euros anuals. Un delicte fiscal que si es confirma implica qui feia "els regals", l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, entre els anys 2016 i 2018. Això certifica que la corrupció de Joan Carles ha estat una constant a la seva vida: abans i després de ser rei.

Un altre aspecte que podria incrementar el delicte és saber quina categoria va atorgar Joan Carles a aquests diners, si eren donacions o no. La Fiscalia també indaga l'ús de targetes de crèdit vinculades a comptes corrents dels quals l'emèrit no tenia la titularitat. El frau podria arribar a ser de més de 120.000 euros a l'any. Havent abdicat i sense gaudir d'inviolabilitat, les coses se li compliquen. Ara hauran de comprovar si es tracta de frau en la declaració d'impostos de donacions o de la renda.

El suposat delicte pot ser comú o agreujat, cosa que implica un augment de la pena que també pot comportar la presó, fins a sis anys. Entre els supòsits que agreugen el delicte es troben que el frau sigui superior als 600.000 euros o que s'hagi utilitzat una persona interposada, és a dir, un testaferro, per despistar Hisenda.

Qui és Sanginés-Krause?

L'empresari mexicà que feia aquests "regals", també ha estat interrogat sobre la seva relació amb les despeses de l'anterior monarca. Sanginés-Krause té doble nacionalitat mexicana i britànica i va néixer el 1959, graduat amb honors a l'Institut Tecnològic Autònom de Mèxic i doctorat en Economia per la Universitat de Harvard. 

L'any 2017 va convidar el rei Joan Carles i una de les seves amants, Marta Gayà, a la localitat irlandesa de Clonmellon, on té un castell. Al llarg de 25 anys Allen ha treballat en banca d'inversió al voltant del món, sobretot a Goldman Sachs. En aquesta companyia va ser responsable de la firma a Mèxic i Rússia, entre moltes altres funcions. Els pagaments de l'emèrit —i no es descarta que d'altres membres de la família— es podrien haver fet amb targetes opaques proporcionades per aquest empresari.

Sangines Krause Emerit Joan Carles

Allen Sanginés-Krause / Foto: BK Partners