La Fiscalia Europea ha obert una investigació per un sobrecost de 10 milions en un contracte del ministeri de Sanitat en l'etapa de Salvador Illa. Segons ha avançat l'ABC, els fets podrien constituir delictes de prevaricació i malversació de fons comunitaris per una compra de 500.000 bates d'un sol ús que presumptament s'hauria pogut pagar molt per sobre del preu del mercat. El mitjà de comunicació relata que es van abonar 11 milions d'euros sense justificació ni destinatari en part de l'import. El contracte va ser finançat al 100% amb els fons de la Unió Europea, és per això que la Fiscalia Europea ha iniciat una inspecció sobre l'afer, que ja estava sent analitzat per la Fiscalia d'Anticorrupció. 

La compra de 500.000 bates d'un sol ús es va fer a la societat Weihai Textile Group "per un preu que seria notòriament superior al del mercat per part de la Direcció de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària del Ministeri de Sanitat" firmat el 27 de març de 2020. S'hauria pagat per avançat cada unitat a 16,7 euros i a canvi, s'hauria entregat 100.000 bates per setmana a partir del 2 d'abril d'aquell any. El grup del Partit Popular de Madrid va denunciar els fets davant d'Anticorrupció, recollint que durant aquelles dates hi havia dues empreses subministrant bates d'un sol ús com les adquirides per Sanitat que en lloc de costar gairebé 17 euros la unitat, costaven 0,28 cèntims i 0,33 cèntims cada una. Com que es va pagar la factura amb diners dels fons europeus, la Fiscalia Europea ha reclamat la competència de la investigació. "Es va ometre qualsevol circumstància sobre la societat, inclús el domicili, reflectint únicament que estaria ubicat a Espanya", relata la Fiscalia Europea, "no consta cap referència ni a l'objecte social de l'empresa ni a la seva solvència econòmica ni a la capacitat de fer front a les obligacions del contracte".

La Fiscalia Europea conclou que "mancant una qualificació si més no provisional", els fets podrien ser constitutius de possibles delictes de "prevaricació i malversació, sense perjudici d'ulterior i millor qualificació", una vegada vagin avançant les perquisicions, que ara assumeix. El decret recorda que en tot cas, els fets afectarien els "interessos financers de la Unió Europea" en tractar-se de l'"adjudicació d'un contracte públic finançat en la seva integritat amb fons europeus" pel que entenen que la competència per a investigar és "sens dubte" seva, que no de la Fiscalia Anticorrupció.

El PP, també esquitxat

La Fiscalia Anticorrupció també té l'ull posat sobre l'Ajuntament de Madrid, governat pel PP. Segueix investigant comissions milionàries que dos empresaris haurien obtingut per intermediar en la compra de material sanitari que va fer el consistori el març de 2020. Durant els dies més durs de la pandèmia, Luis Medina Abascal, fill de Naty Abascal i el duc de Feria,  i Alberto Luceño Cerón s'haurien beneficiat per intermèdia en la compra de material sanitari procedent de la Xina. Anticorrupció porta investigant aquest possible crim des de finals de 2020. Per tant, l'alarma sobre les transaccions que va fer l'Ajuntament de Madrid, amb José Luís Martínez Almeida al capdavant, ja fa temps que van saltar per la fiscalia. Anticorrupció segueix el rastre de sis milions d'euros per dos contractes que en sumen 11 milions. Aquests contractes van anar a parar a Medina Abascal i Luceño que van facilitar l'arribada de mascaretes i tests des de la Xina.