La fiscalia belga no va recórrer contra la decisió del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les que va desestimar l'euroordre sobre Lluís Puig perquè el jutge va argumentar un risc de violació de drets fonamentals, com són la tutela judicial efectiva i la presumpció d'innocència. Així ho va argumentar la fiscalia en un escrit que va dirigir al jutge instructor del Suprem Pablo Llarena, i al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Segons va fer saber el fiscal general del Tribunal d'Apel·lacons belga a Llarena, és una "jurisprudència permanent del Tribunal de Cassació belga" que el jutge que coneix el fons del cas valori de manera "sobirana i inviolable", si existeix un risc de violació de drets fonamentals. En concret, el fiscal cita en el cas de Puig els articles 47 i 48 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, referits al dret a la tutela judicial efectiva i a un jutge imparcial i el dret a la presumpció d'innocència.

Inviable

En el cas de la negativa a l'euroordre de Puig, segons el fiscal, no seria viable ni des del punt de vista tècnic ni des punt de vista jurídic un trencament de la sentència del Tribunal d'Apel·lacions, atès que no s'admetria a tràmit un recurs de cassació contra aquesta "valoració sobirana" del jutge.

Tot plegat va portar la fiscalia després d'examinar la sentència a no presentar un recurs de cassació, la qual cosa li va ser comunicada a Llarena a través d'un escrit en nom del fiscal general amb data del passat 22 de gener.

Incompetència del Suprem

La sentència del pasado 7 de gener de la Cort d'Apel·lacions de Brussel·les que va desestimar l'euroordre contra Lluís Puig, va donar per bona la part essencial dels arguments dels presos polítics i els exiliats en què denuncien que no és el Suprem el tribunal competent per jutjar el seu cas.

Així mateix, la justícia belga ha considerat "vàlida" la denúncia del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides en relació la violació de la presumpció d'innocència de tres dels líders del procés, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. A parer del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les, un grup de treball creat al si de l'ONU compleix uns criteris d'informació objectiva i fiable que permet determinar un "risc greu, real, concret i individual de violació de drets fonamentals".

En el cas de Puig, concloïa que "cal tenir molt en compte el risc extremadament seriós de vulneració de la presumpció d'innocència". "Les conclusions àmpliament documentades del citat Grup de Treball sobre la Detencions Arbitràries respecte a la sort que van córrer els altres tres polítics catalans sobre les declaracions d'alts funcionaris i autoritats sobre els interessats abans de dictar sentència, s'hi aplica igualment, entre altres coses, per la suposada proximitat als delictes imputats, en el cas de Lluís Puig", argumentava la sentència.

Per tot plegat, el tribunal belga es va negar a executar l'ordre de detenció europea emesa per Llarena. I, posteriorment, la fiscalia va anunciar que no recorreria la decisió.