La Fiscalia ha demanat arxivar provisionalment la investigació del Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona a agents de la policia espanyola per les càrregues de l'1-O a la ciutat perquè no veu cap indici que fos una actuació desproporcionada, ni en la gestió i direcció de l'operatiu ni en el seu desenvolupament, segons un escrit consultat per Europa Press.

Segons ha publicat El Periódico, el text presentat dijous pels fiscals Diego Villagañe i José Luis García considera que els agents es van veure obligats a fer ús de la força davant d'una "actitud de resistència i hostilitat de centenars o milers de ciutadans".

Els fiscals també demanen continuar el procés per actuacions de sis agents, que consideren que presumptament van fer lesions o maltractaments, i que es mantingui la investigació del llançament d'una bala de goma que va causar una lesió ocular.

L'argumentació fa referència a la decisió del Tribunal Suprem (TS) sobre l'1-O, que els fiscals consideren que reforça que la intervenció policial va ser adequada a la legalitat, i sustenten que la policia espanyola va haver d'actuar, com considera el TS, per la inactivitat dels Mossos d'Esquadra.

Els fiscals també assenyalen que els agents no van actuar contra els que van anar als centres de votació sinó contra les persones que "no només van mantenir una actitud renuent a la tasca policial, sinó que fins i tot van obstaculitzar amb vehemència la intervenció dels agents".

El text també recorda que la denúncia que va iniciar el procediment es referia de forma genèrica als agents que van participar al dispositiu amb accions desproporcionades, el que la Fiscalia critica que és "un col·lectiu indeterminat d'individus a qui no s'atribuïa de forma específica fets concrets i determinats" i s'oposa a una imputació generalitzada.