La Fiscalia de l'Audiència Nacional arxiva la investigació per injúries a la Corona contra el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la líder del Bloc Nacionalista Gallec, Ana Pontón, i la cap d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, segons ha avançat Catalunya Ràdio.

El passat 5 d'agost l'entitat denominada Concordia Real Española va denunciar Aragonès a la Fiscalia de l'Audiència Nacional després que denominés "organització criminal" els Borbons. Així mateix, va denunciar Pontón per haver acusat la monarquia espanyola de corrupció. Dilluns l'associació professional de la Guàrdia Civil (Jucil) es va sumar a la causa i va presentar una denúncia contra Aragonès, Pontón, i també Rodríguez. La líder d'Adelante Andalucía va afirmar que "Joan Carles I és un lladre, però el seu fill també", i va afegir que "els rics ens roben i la monarquia ho pot fer impunement".

Per altra banda, l'entitat Foro Balears de la Sociedad y el Progreso va presentar una querella davant la Fiscalia de Palma contra el conseller d'Economia per les declaracions que va fer per la visita a Poblet dels monarques espanyols el 20 de juliol.

reis monestir poblet illa   marta lasalasVisita dels Reis al Monestir de Poblet, acompanyats del ministre Salvador Illa i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera / Marta Lasalas

Jucil va exposar que "la gravetat de les expressions és molt alta, ja que no només ataquen la figura del Rei, sinó la institució monàrquica sencera, i alteren tota la família reial". També va manifestar que les declaracions "no estan fetes per persones en l'àmbit privat, sinó per personatges públics d'índole política, amb transcendència a la societat i amb missatge retransmès a una pluralitat" i nega que hi hagi "llibertat d'expressió" en aquestes declaracions.

"Ningú em farà callar"

Aragonès va assegurar divendres passat que ningú el farà "callar" i que seguirà denunciant que la monarquia espanyola és una institució "corrupta" per definició i "antidemocràtica". En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el vicepresident va criticar que Joan Carles I tingui una "ombra ben clara" d'haver estat un "rei corrupte". Aragonès va afirmar que l'executiu espanyol "s'allunya" del republicanisme i va lamentar que Unidas Podemos no tingués un posicionament "més republicà".