La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han defensat aquest dimecres al Tribunal Suprem la competència i arguments utilitzats per l'instructor de la causa del procés, el magistrat Pablo Llarena, contra les últimes decisions que aquest va adoptar, el passat mes de gener, en relació al president a l'exili Carles Puigdemont i la resta dels exiliats. Avui s'han celebrat dues vistes d'apel·lació; una contra la tramitació d'un suplicatori al Parlament Europeu i una altra contra el manteniment de la vigència de les ordres de detenció contra tots ells.

Per la seva part, la defensa dels exiliats ha argumentat la falta de competència de l'instructor per no tractar-se ja d'aforats, ja que ja no són membres del Parlament ni del Govern de la Generalitat, i perquè considera que l'òrgan emissor de totes les peticions hauria d'haver estat el Ministeri de Justícia, segons han assenyalat fonts presents en la vista, que s'ha celebrat a porta tancada.

L'advocat defensor dels exiliats, Gonzalo Boye, ha assenyalat igualment els problemes legals que presenta el fet que l'ordre de processament dictada al seu dia contra els ara parlamentaris europeus (Puigdemont i exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí) fora dictat i declarat ferm per la Sala Penal del Suprem pel delicte de rebel·lió, mentre que les peticions de detenció i suplicatori parlen ara de sedició, en adaptar-se després de la sentència de l'1-O.

En la vista també ha participat la representació lletrada de l'acusació popular, exercida per Vox, que ha argumentat en contra que les decisions adoptades per tribunals europeus puguin determinar les decisions de Tribunal Suprem espanyol, segons les mateixes fonts.

Oberts a declarar

L'Advocacia de l'Estat, per la seva part, s'ha mostrat en contra de les peticions de la defensa precisament per "la condició de fugits de la justícia" dels exiliats, una cosa que Boye ha rebatut assenyalant que sempre han estat a favor que es tramités una ordre d'investigació perquè prestessin declaració des dels seus actuals llocs de residència, una cosa que l'instructor mai no ha acordat.

L'alt tribunal havia fixat inicialment per deliberar sobre aquesta qüestió el 24 de setembre, si bé després de la petició dels advocats defensors dels líders independentistes l'assumpte s'ha celebrat en una vista amb assistència dels lletrats de totes les parts. La defensa de Puigdemont, que exerceix Gonzalo Boye, va recórrer la decisió en considerar que Llarena no és competent per demanar el suplicatori perquè el líder independentista, que resideix en Bèlgica i processat pels delictes de sedició i malversació, va renunciar al seu escó en el Parlament, per la qual cosa ja no és aforat davant del Suprem.